back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Μουσικοχορευτικά Δρώμενα στις γειτονιές της πόλης

Διαβάστε επίσης

Μία αποκριάτικη πομπή με γαϊτανάκι και εθιμικά δρώμενα «παρέλασε» από την Πλάκα μέχρι και την Πλατεία Κοτζιά, γεμίζοντας το κέντρο της Αθήνας με παραδοσιακούς ήχους και σκωπτικούς αποκριάτικους χορούς.

Περισσότερα από 40 άτομα συμμετείχαν, άλλοι κρατώντας κιθάρες, μαντολίνα, οκαρίνες, νταούλια και γκάιντες και άλλοι χορεύοντας στους ρυθμούς των ήχων από τα χωριά του Βόρειου Έβρου, αναβιώνοντας με αυτό τον τρόπο «την Ελληνική Αποκριά».

«Πρόκειται για μια αναπαράσταση ενός εθιμικού δρωμένου από τα χωριά του Βορείου Έβρου και είναι ένα έθιμο γονιμικό», είπε η διδάκτωρ Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας του Χορού, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Φιλιππίδου. Σύμφωνα με την κ. Φιλιππίδου, το έθιμο αυτό, που συνεχίζεται ακόμη, ξεκίνησε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, και όσοι συμμετέχουν γυρνάνε σε όλα τα σπίτια των χωριών όπου πραγματοποιείται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας, ορχηστρικής τέχνης “Βάκχαι”, Αποστόλης Τάκης, υπογράμμισε πως «η κύρια ενασχόλησή μας είναι οι παραδοσιακοί χοροί. Είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχουμε στα δρώμενα του δήμου Αθηναίων και θα συμμετέχουμε και άλλη μία φορά στις 29 Φεβρουαρίου, σε μία άλλη διαδρομή από την Ερμού με το γαϊτανάκι και άλλα εθιμικά δρώμενα των Αποκριών». 

[su_slider source=”media: 165399,165400,165401,165402,165403″ title=”no”]

Στο δρώμενο αυτό πρωταγωνιστεί ο ‘’Μπέης” και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρακιώτικα έθιμα της Αποκριάς. Ένας άντρας μεταμορφωμένος σε γυναίκα είναι η γυναίκα του Μπέη και κρατάει ένα μωρό στην αγκαλιά της ενώ πίσω από τον ‘’Μπέη” ακολουθεί μία πομπή με στρατιωτικούς και γιατρούς με τη συνοδεία της γκάιντας.

Στη διάρκεια της διαδρομήςδεκάδες κόσμου δεν έχασαν την ευκαιρία να βγάλουν φωτογραφίες και να διασκεδάσουν μαζί με τους 40 περίπου πρωταγωνιστές του δρωμένου. 

Στην πλατεία Κοτζιάμάλιστα, το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος ΑθηνώνΚώστας Μπακογιάννης.

Σημειώνεται, ότι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Μαρτίου ενώ θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα, 2 Μαρτίου, με μία γιορτή που θα στηθεί στον λόφο του Φιλοπάππου.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα