back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό – Πέμπτος νεκρός στην Ιταλία

Διαβάστε επίσης

Τρεις περιοχές στον κόσμο εμφανίζουν αυτή την περίοδο έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η Ιταλία, το Ιράν και η Νότιος Κορέα, ενώ στην Κίνα παρουσιάζεται μείωση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων, αύξηση ωστόσο της θνησιμότητας. Η νέα φάση εξέλιξης ενεργοποιεί τους διεθνείς περιφερειακούς θεσμούς δημόσιας υγείας και θέτει νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας.

Στην χώρα μας, όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις στην Ιταλία, ειδικώς μετά την ανακοίνωση και τέταρτου νεκρού,  έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς στην γειτονική χώρα τις τελευταίες ώρες τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 157 άτομα συνολικά έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό.  Τουλάχιστον 10 πόλεις στην βόρεια Ιταλία , έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού έχουν κλείσει σχολεία και έχουν ακυρωθεί δεκάδες εκδηλώσεις, αλλά και αγώνες ποδοσφαίρου. Το υπ αριθμόν ένα ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι ιταλικές αρχές είναι   ποιος ήταν ο “ασθενής Νο 1 ”  από τον SARS-CoV-2 καθώς η Ιταλία  ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που  έλαβε,  εδώ και 15 ημέρες δραστικά μέτρα ελέγχου στα σύνορα της για την αποτροπή  κρουσμάτων.

Στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των υπoυργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Κρίσιμη  σημασίας είναι το τι θα γίνει με τα σχολεία που βρίσκονται ήδη σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία. Συνολικά δέκα ελληνικά σχολεία τα οποία βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, θα επιστρέψουν πίσω, ωστόσο δεν θα τεθούν σε καραντίνα, μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.  Εξ όσων γνωρίζουμε , τα δυο σχολεία  είναι στο Μιλάνο και τα 8 στην κεντρική και νότια Ιταλία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ενημερώσει τα σχολεία που επρόκειτο να φύγουν τι επόμενες μέρες για την Ιταλία να μην το κάνουν. Παράλληλα, αποφασίστηκε να ανασταλούν όλα τα ταξίδια που είχαν προγραμματίσει τα σχολεία με προορισμό την Ιταλία.

«Μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με την οποία συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων εκδρομών – μετακινήσεων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, σας ενημερώνουμε ότι από 24-02-2020 αναστέλλονται προσωρινά οι εκδρομές-μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία», αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Ρίχνοντας φως στα νέα δεδομένα της εξάπλωσης της ασθένειας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες στο υπουργείο Υγείας με κεντρικό στόχο να περιορισθεί όσο το δυνατόν, η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην χώρα μας. Για το λόγο αυτό θα μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτρα, καθώς σήμερα το απόγευμα θα γίνει ενημέρωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας

Η ιταλική κυβέρνηση  σε κόκκινο συναγερμό μετά και  τον τέταρτο νεκρό 

Ένας ακόμη ηλικιωμένος  Ιταλός που είχε μολυνθεί με τον κορωνοϊό στη βόρεια Ιταλία κατέληξε σήμερα το πρωί ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε τέσσερις. Πρόκειται για άνδρα 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κορωνοϊο . Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα,  το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Ιταλία ήταν ένας άνδρας από την περιοχή του Βενέτο, ένα από τα δύο πρώτα άτομα που είχαν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό. Πρόκειται για τον 78χρονο Αντριάνο Τρεβιζάν, έναν συνταξιούχο οικοδόμο. Ο ασθενής νοσηλευόταν στο Σκιαβόνια για περίπου 10 ημέρες για άλλα θέματα υγείας προσβλήθηκε από τον ιό και απεβίωσε.

Το δεύτερο θύμα του κορωνοϊού στην Ιταλία εντοπίστηκε στη Λομβαρδία: πρόκειται για μία γυναίκα 75 ετών. Είχε πάει στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου του Κοντόνιο, στην περιοχή Λόντι, για μια αναπνευστική κρίση, ακριβώς τις ημέρες που το ίδιο νοσοκομείο είχε επισκεφθεί ο πιθανολογούμενος ως πρώτος «ασθενής», ένας 38χρονος που αποδείχθηκε τελικά πως νοσούσε από τον κορωνοϊό. Μια τυχαία συνάντηση ήταν κατά πάσα πιθανότητα θανατηφόρα για τη συνταξιούχο. Η 75χρονη μετά την επίσκεψη στο νοσοκομείο επέστρεψε στο σπίτι της, όπου η κατάστασή της επιδεινώθηκε και τελικά βρέθηκε νεκρή.

Όσο για το τρίτο θύμα του κορωνοϊού στην Ιταλία, πρόκειται για μία 68χρονη γυναίκα που πέθανε στο νοσοκομείο Κρέμα και η οποία νοσηλευόταν στην εντατική με ογκολογικά θέματα. «Η λοίμωξη επιδείνωσε μια ήδη πολύ σοβαρή κλινική εικόνα», εξήγησε ο σύμβουλος Ευημερίας, Τζούλιο Γκαλέρα, δίνοντας την είδηση του θανάτου του τρίτου θύματος του κορωνοϊού.

Το ξακουστό καρναβάλι της Βενετίας δεν θα πραγματοποιηθεί , ενώ το Μιλάνο κλείνει προσωρινά και για προληπτικούς λόγους τον καθεδρικό ναό του Ντουόμο. Η Λομβαρδία και το Βένετο τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ υπάρχει και η σκέψη να κλείσουν και τα μουσεία του Βατικανού, με την απόφαση να μην έχει παρθεί ακόμα, αλλά να είναι πιθανή.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λομβαρδίας, Τζούλιο Γκαλέρα, δήλωσε ότι το τρίτο θύμα ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα από την πόλη Κρέμα, ανατολικά του Μιλάνου, η οποία έπασχε επίσης από καρκίνο. Δύο άλλοι ηλικιωμένοι ασθενείς στη βόρεια Ιταλία έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο κυβερνήτης του Βένετο Λούκα Ζάια ανακοίνωσε τη ματαίωση των εκδηλώσεων «παγώνοντας» περισσότερο από 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την επίσημη αναβίωση του το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης οδηγείται στη ματαίωση λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που παρατηρείται με τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, είπε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19. Θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Παράλληλα, προσωρινά, στις περιοχές αυτές σταματούν τα σχολικά μαθήματα και κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Κόντε. Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Ανάμεσα στους αγώνες και το Ίντερ – Σαμπντόρια. Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό. «Η υγεία των Iταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παυθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας.

Η Αυστρία ήρε την αναστολή των δρομολογίων του τρένου

Επαναλήφθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας τα δρομολόγια των τρένων που διέρχονται από τις Αλπεις έπειτα από περίπου τετράωρη αναστολή τους, αφού δύο ταξιδιώτισσες εξετάστηκαν και εξακριβώθηκε ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό. Τρένο που μετέφερε περίπου 300 επιβάτες από τη Βενετία προς το Μόναχο ακινητοποιήθηκε νωρίτερα στην ιταλική πλευρά των συνόρων στο πέρασμα του Μπρένερ, πριν επιτραπεί να συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα των εξετάσεων, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές.

«Ο συναγερμός ήρθη» και «μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως», εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας σε ανακοίνωσή του. Προληπτικά, οι αρχές θα κρατήσουν τα στοιχεία ταυτότητας όλων των επιβατών του συρμού που θα αποβιβαστούν στην αυστριακή επικράτεια, πρόσθεσε. Το πέρασμα του Μπρένερ αποτελεί σημαντικό κόμβο των σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ Ιταλίας, Αυστρίας και Γερμανίας.

Το τρένο — κατά δημοσιεύματα αυστριακών ΜΜΕ, μετέφερε κυρίως Αυστριακούς και Γερμανούς — αποφασίστηκε να ακινητοποιηθεί όταν ο ιταλικός κρατικός οργανισμός των σιδηροδρόμων ενημέρωσε την αυστριακή εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών ÖBB ότι δύο επιβάτιδες είχαν πυρετό, διευκρίνισε νωρίτερα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών. Οι ιταλικές αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19, τα οποία ξεπέρασαν τα 150 το Σάββατο, τρία εκ των οποίων αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να αποκλειστούν οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, οι βόρειες περιφέρειες Λομβαρδία και Βένετο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ ανακοίνωσε χθες ότι η ειδική ομάδα διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού θα συγκληθεί σήμερα Δευτέρα για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι στα σύνορα με την Ιταλία. Σύμφωνα με τον στρατηγό Φραντς Λανγκ, αρμόδιο για θέματα δημόσιας ασφάλειας στην Αυστρία, τέτοιοι έλεγχοι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μέσα σε μία ώρα.

Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 181 ύποπτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ταξιδιωτική οδηγία από την Γερμανία για την Ιταλία

Για την ταξιδιωτική οδηγία της για την Ιταλία ενημέρωσε την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση . Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Γερμανούς που επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου συνιστά στους Βερολινέζους οι οποίοι βρίσκονταν στις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα να επικοινωνήσουν με γιατρό. Για τον σκοπό αυτόν έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

«Οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, λόγω των πολλών διαφορετικών οδών» δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης. Ο ίδιος είπε ότι «οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ιταλία βοηθούν ήδη σημαντικά», τονίζοντας ότι περαιτέρω μέτρα θα πρέπει να εξεταστούν σε ομοσπονδιακό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Κίνα 2.592 οι νεκροί

Σε 2.592 νεκρούς ανήλθε τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην ηπειρωτική Κίνα . Μονο την Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 νέοι θάνατοι.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, εξέλιξη που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.

Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Νότια Κορέα: H χώρα τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι 70 νέα κρούσματα του κοροναϊού καταγράφηκαν σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 833, γεγονός που καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Ο νέος απολογισμός, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κορεατικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ανεβάζει σε 231 τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μέχρι στιγμής.

Η Νότια Κορέα αντιμετώπισε ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περισσότερα από 700 νέα να καταγράφονται σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Οι περισσότεροι ασθενείς συνδέονται με την “Εκκλησία Σιντσεοντζί του Ιησού” στην πόλη Νταεγκού, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα