back to top
27.6 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

27.6 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Μπακογιάννης: Αύξηση πρασίνου σε Εθνικό Κήπο και Λόφο Φιλοπάππου

Διαβάστε επίσης

“Ο Εθνικός Κήπος παραμένει στον δήμο” ξεκαθάρισε προς την αντιπολίτευση ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε ότι αφορά το ζήτημα της κρατικής εταιρείας που σύστησε η κυβέρνηση για τη διαχείριση αυτού και του Λόφου του Φιλοπάππου.

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μπακογιάννης αφού χαρακτήρισε “υποκριτική” της στάσης της δημοτικής παράταξης “Ανοικτή Πόλη” στο όλο ζήτημα αφού ο ΣΥΡΙΖΑ σύστησε ανάλογη εταιρία χωρίς καν την γνώμη του δήμου Αθηναίων είπε ότι ο στόχος της όλης ενέργειας είναι να γίνουν έργα αξιοποίησης του Εθνικού Κήπου και του Λόφου του Φιλοπάππου για το δημόσιο συμφέρον με πιο ευέλικτο τρόπο που δεν θα κολλά στις αγκυλώσεις του δημοσίου.

Ειδικότερα ο κ. Μπακογιάννης τόνισε : “Εμείς ανοιχτά μιλούσαμε για την επανασύσταση του νομικού προσώπου του Εθνικού Κήπου και ήμασταν ξεκάθαροι. Και αυτό ήταν το πρόγραμμά μας με το οποίο πήγαμε στις εκλογές, δεν το κρύψαμε ποτέ. Αλλά από κει και πέρα τα να παραπονιόμαστε τώρα ότι δεν έγινε συζήτηση όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η δική σας κυβέρνηση υπενθυμίζω, έφερε και δημιούργησε την εταιρεία “Ανάπλαση ΑΕ”, όχι μόνο χωρίς να το συζητήσει αλλά πηγαίνοντας ανοιχτά κόντρα με το τότε δημοτικό σύμβουλο του δήμου Αθηναίων. Εντάξει, είναι κάπως -θα μου επιτρέψετε την έκφραση- υποκριτικό. Όπως εξόχως υποκριτικό, για να έρθω στη δεύτερη μομφή, να διαμαρτυρόμαστε για τη μορφή του νομικού προσώπου, για το ότι είναι εταιρεία, όταν η “Ανάπλαση ΑΕ” που εσείς είχατε δημιουργήσει, ήταν εταιρεία.

Δηλαδή όταν μία ΑΕ την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλή και όταν μία ΑΕ την κάνει η Νέα Δημοκρατία, είναι κακή. Προφανώς, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Λοιπόν, γιατί ήταν εταιρεία τότε; γιατί το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο γιατί το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο ποιο είναι πιο γρήγορο, πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους επελέγη να είναι εταιρεία και σήμερα. Γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε ανοικτά και ειλικρινά;”

“Ξοδεύουμε τέσσερις φορές περισσότερα για το πράσινο”

Ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε στην αντιπολίτευση και στο θέμα του πρασίνου του Εθνικού Κήπου και για την διαχείριση του λέγοντας: “Κατά κάποιο τρόπο, το διάβασα αυτό σε κάποια από τις ανακοινώσεις και μου άρεσε πάρα πολύ, εμείς ιδιωτικοποιούμε τον Εθνικό Κήπο. Περίπου “πωλείται όπως είναι επιπλωμένο” ένα πράγμα. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το εξής, για να είμαστε απολύτως σαφείς, δεν περνάει η κυριότητά του Εθνικού Κήπου ή του Φιλοπάππου σε αυτή την εταιρεία. Η εταιρεία αναλαμβάνει τη διαχείριση. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, δεν είναι το ίδιο. Άλλο η κυριότητα και άλλο η διαχείριση.

Προφανώς αυτή η εταιρεία δεν θίγει το καθεστώς του Εθνικού Κήπου, που είναι ένα πολιτιστικό μνημείο, που είναι ένας μοναδικός θησαυρός για την πόλη. Και τέλος πάντων επειδή έχουμε μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το πράσινο και διαβάζω και ανακοινώσεις, ότι η δημοτική αρχή δεν νοιάζεται για το πράσινο, δεν ασχολείται με το πράσινο. είμαστε ή δεν είμαστε η δημοτική αρχή που τετραπλασίασε τον προϋπολογισμό του πράσινου από τα 2,5 εκατομμύρια στα 10 εκατομμύρια;

Είμαστε ή δεν είμαστε η δημοτική αρχή που τρέχει δύο μεγάλα έργα, ένα στον Λυκαβηττό και ένα στον Εθνικό Κήπο, όπου αντίστοιχα δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια; Είμαστε ή δεν είμαστε η δημοτική αρχή η οποία πήγε και πήρε τον Βοτανικό Κήπο, ο οποίος ήταν κλειδωμένος, ξεχασμένος και τώρα ανοίγει και θα αποδοθεί στους Αθηναίους;

Είμαστε ή δεν είμαστε η δημοτική αρχή που για πρώτη φορά βγήκε ανοιχτά και δυναμικά με συγκεκριμένη πρόταση, να δημιουργηθεί μία εταιρεία και να μιλήσει όχι μόνο για τον Εθνικό Κήπο, αλλά και για το λόφο του Φιλοπάππου που είναι 650 στρέμματα στην καρδιά της Αθήνας; Είναι ο μεγαλύτερος χώρος πράσινου στην καρδιά της Αθήνας.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που κάνουμε εμείς τώρα -καλά υπάρχουν πολλές διαφορές, αλλά να πούμε μία- και σε αυτό που γινόταν επί δικών σας κυβερνήσεων; Να σας πω ποια είναι, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αν δεν κάνω λάθος 11μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο διορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Η εταιρεία αυτή σέβεται την αυτοδιοίκηση. Υπάρχει για να εξυπηρετεί την αυτοδιοίκηση, να υπηρετεί την αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει να εξυπηρετεί και να υπηρετεί το κεντρικό κράτος. ”

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα