back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λαγουβάρδος: Μειώθηκε σημαντικά η ρύπανση στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην Αθήνα έχει μειωθεί σημαντικά από τον κορονοϊό, σύμφωνα τον Μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Άνω κάτω» και στον Άρη Τόλιο τόνισε ότι: «Σε πολλές περιοχές είχαμε μια πολύ σημαντική μείωση των ρύπων. Αυτό όμως θα είναι παροδικό. Όταν επανέλθει η κανονικότητα θα ανέβει πάλι η χρήση όλων αυτών των μέσων». Ο κ. Λαγουβάρδο υπογράμμισε ότι «θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την κρίση στο θετικό της κομμάτι, να αξιοποιήσουμε κάποια πράγματα ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές των ρύπων ή τις μετακινήσεις έτσι ώστε να βοηθήσουμε και το περιβάλλον».

Εξήγησε πως «αυτό όμως θα είναι παροδικό. Η πτώση πέραν από τους ρύπους εμφανίζεται και στα θερμοκηπικά αέρια, δηλαδή στο μονοξείδιο του άνθρακα γιατί υπάρχει μείωση της δραστηριότητας» και αυτό όπως εκτίμησε και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Σταθμός σε ανακοίνωση που έβγαλε χθες θα είναι και αυτό παροδικό.

«Δεν θα βοηθήσει τις επόμενες ημέρες ο καιρός- είδαμε ότι ήδη κάνει κρύο, εντυπωσιακές χιονοπτώσεις στην Βόρεια Ελλάδα μάλιστα για την εποχή αλλά και τον φετινό χειμώνα, σε μερικές περιοχές χιόνισε περισσότερο απ’ ότι έχει χιονίσει όλο τον χειμώνα και θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές τιμές. Η εκτίμηση μου είναι ότι η ζήτηση που υπάρχει για θέρμανση θα συνεχιστεί», τόνισε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι υπάρχει επίπτωση στην ποιότητα των μετεωρολογικών προβλέψεων καθώς δεν πραγματοποιούνται οι πτήσεις των πολικών αεροσκαφών. Όπως εξήγησε για να μπορέσουμε να κάνουμε τις προβλέψεις του καιρού χρειάζονται μετρήσεις δηλαδή βλέπουμε τι συμβαίνει μέσα στην ατμόσφαιρα . Ένα μεγάλο μέρος αυτών των πληροφοριών, είναι από τα πολιτικά αεροσκάφη τα οποία είναι εξοπλισμένα με όργανα έχουν σταματήσει λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του covid-19. Με αποτέλεσμα αυτά τα πολύτιμα εργαλεία να έχουν χαθεί γιατί μας λείπουν οι μετρήσεις μέσα στην ατμόσφαιρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα