back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ινστιτούτο Robert Koch: εφαρμογή για ανώνυμη καταχώρηση συμπτωμάτων στη μάχη κατά του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Μέσω μίας εφαρμογής ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch (RΚΙ), της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών της Γερμανίας, καλεί πολίτες και επιστήμονες σε σύμπραξη με στόχο την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊου.

Οι χρήστες της εφαρμογής θα καταχωρούν στην εφαρμογή δεδομένα συμπτωμάτων που παρουσιάζουν, τα οποία θα μπορούσαν να συνδέονται με τον Covid-19. Μέσω της εφαρμογής, οι επιστήμονες του RΚΙ ευελπιστούν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα συμπτώματα.

Πρόκειται για την εφαρμογή “Corona-Datenspende” (“Δωρεά Δεδομένων για τον Κορονϊό”), η οποία είναι από σήμερα διαθέσιμη δωρεάν. O χρήστης μπορεί να την κατεβάσει σε κινητά τηλέφωνα και σε έξυπνα ρολόγια χειρός. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Βίλερ, διευκρίνισε ότι τα δεδομένα, τα οποία οι χρήστες καταχωρούν με ψευδώνυμο, αφορούν συμπτώματα που ποικίλουν από πυρετό μέχρι δυσκολία στον ύπνο και τα οποία συνδέονται με παθήσεις του αναπνευστικού. “Δεν αποδεικνύουν ότι κάποιος πάσχει από Covid-19, θα βοηθήσουν, ωστόσο, το Ινστιτούτο Robert Koch να έχει καλύτερη αντίληψη του ιού”, τόνισε ο Βίλερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υποκατάστατο του διαγνωστικού τεστ.

Οι χρήστες προκειμένου να εγγραφούν καταχωρούν σε λίγα μόνο βήματα, μεταξύ άλλων, τον ταχυδρομικό τους κώδικα, το φύλο τους και την ηλικία τους. Η συμμετοχή είναι εθελοντική. Δεν συλλέγονται προσωπικές πληροφορίες των χρηστών. Ο ταχυδρομικός κώδικας καταχωρείται, προκειμένου να καταγράφεται η εξάπλωση του ιού ανά περιοχή.

“Όσοι περισσότεροι χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, τόσο καλύτερη θα είναι και η αξιολόγηση της κατάστασης από πλευράς μας”, δήλωσε ο Βίλερ. Σύμφωνα με το RKI, οι κάτοχοι έξυπνων ρολογιών χειρός στη Γερμανία ανέρχονται σε περίπου 10 εκατομμύρια. “Επομένως, ακόμη και εάν καταχωρήσει δεδομένα στην εφαρμογή μόνο το 10% ή ακόμη και το 1% των κατόχων”, επεσήμανε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, “το κέρδος για εμάς θα είναι μεγάλο”.
Παράλληλα, ο Βίλερ ανακοίνωσε ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καταδεικνύει ότι η αποκλιμάκωση αργεί. Ο αριθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη Γερμανία κυμαίνεται ανάμεσα στο 1,2 και 1,5, σημειώνοντας άνοδο σε σύγκριση με την Παρασκευή, όταν ο συγκεκριμένος παράγοντας βρίσκοταν στο 1. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, κάθε ένας ασθενής μετέδιδε τον ιό σε άλλον ένα άνθρωπο, ενώ, αυτή τη στιγμή, κάθε ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό από 1,2 έως 1,5 ανθρώπους. “Εντός των επόμενων ημερών, θα διαπιστώσουμε εάν δημιουργείται μία τάση”, είπε σχετικά ο Βίλερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν αυτός ο παράγοντας πέσει κάτω από το 1, ο ιός θα μπορέσει να περιοριστεί.

Ο Βίλερ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους 33.300 ασθενείς που έχουν αναρρώσει, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα