back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δράσεις παρεμβάσεις για τις κοινότητες των Ρομά από την Κλίμακα

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι δράσεις παρεμβάσεις για τις κοινότητες των Ρομά στα Άνω Λιόσια και το Μενίδι, στην περιοχή του Ασπρόπυργου, στους οικισμούς της Νέας Ζωής και στα Νεόχτιστα από την  ΚΛΙΜΑΚΑ & ο Κλίμαξ Plus.

Το προσωπικό της οργάνωσης μαζί με τους εκπαιδευμένους Διαμοσολαβητές Υγείας από την κοινότητα των Ρομά ενημερώνουν πόρτα-πόρτα και με μεγάφωνο (στα ρομανί) τους κατοίκους των καταυλισμών σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης για την αντιμετώπιση του COVID-19, μοιράζουν υγειονομικό υλικό και απολυμαίνουν εξωτερικούς χώρους. Η συντονισμένη δράση παρέμβασης καλύπτει τις περιοχές του Ζεφυρίου, Άνω Λιοσίων, Αχαρνών & Ασπροπύργου και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας.

«Είναι σημαντικό αυτή η συνθήκη που βιώνουμε τώρα να γίνει ευκαιρία για μια συνολική παρέμβαση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης στους καταυλισμούς» επισημαίνει, στον Αθήνα 9.84, η  υπεύθυνη έργων και στρατηγικής της ΜΚΟ «Κλίμακα», Όλγα Θεοδωρικάκου. «Οι όποιες ανακουφιστικές ενέργειες λαμβάνουν χώρα, να μην είναι για λίγο αλλά  να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη  για την επόμενη μέρα. Μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχουν παρθεί από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση δεν θεωρώ ότι είναι επαρκή. Θα έπρεπε να γίνουν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Υπάρχουν καταυλισμοί που δεν έχουν πρόσβαση σε νερό όπως αυτός στο Σοφό Ασπροπύργου. Οι άνθρωποι εκεί χρησιμοποιούν νερό από μπιτόνια. Μιλάμε για πολυπληθείς οικογένειες που ζουν κυρίως από το γυρολογικό εμπόριο. Οι δήμοι αρκέστηκαν στη  προμήθεια συγκεκριμένων ειδών τροφίμων και σε απολυμάνσεις. Χρειάζεται μια συνολική  και συντονισμένη παρέμβαση χωρίς φιλανθρωπική διάθεση για την εκπαίδευσή τους, ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τους Ρομά».

Μάσκες και γάντια από την ΜΚΟ Δεσμός

«Ευχαριστούμε θερμά τον «Δεσμός – Desmos» για την ιδιαιτέρως σημαντική δωρεά 10.000 προστατευτικών μασκών και γαντιών, των  οποίων η διανομή θα ξεκινήσει από αύριο» προσθέτει η κα Θεοδωρικάκου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε παράγκες και αυτοσχέδια καταλύματα από ελενίτ, αυτοι οι άνθρωποι προσπαθούν να μείνουν περιορισμένοι. Οι 8 Ρομά Διαμοσολαβητές Υγείας, που εκπαιδεύσαμε για την αντιμετώπιση του COVID-19 αποτελούν πρόσωπα αναφοράς για τις κοινότητές τους. Τους προμηθεύσαμε με οξύμετρα και σε περίπτωση που κάποιος από την κοινότητα παρουσιάσει πυρετό ή δύσπνοια επεμβαίνουν και αν χρειαστεί παραπέμπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα