back to top
30.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

30.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Κλιμάκωση της όξυνσης και αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό από την πρόταση δυσπιστίας και τη συμφωνία για το μακεδονικό

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ, με αιχμή τη συμφωνία Αθήνας -Σκοπίων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί με ομιλίες υπουργών και βουλευτών και θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο, με την ονομαστική ψηφοφορία.

Πάντως, στα κόμματα παρουσιάζεται νευρικότητα ενώ καταγράφονται και φυγόκεντρες τάσεις, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προκύψουν μεταπηδήσεις σε άλλα κόμματα.

Παρότι και οι δύο στοχεύουν στη συσπείρωση των κομμάτων τους, οι φόβοι από την πλευρά της ΝΔ εστιάζουν στην ενίσχυση των δυνάμεων δεξιότερα από αυτήν λόγω του μακεδονικού, ενώ η κυβέρνηση θα καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτη εάν βγει με απώλειες από την ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας.

Παρότι η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η συζήτηση να ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι, θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί -όπως είπε- η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά αύριο το βράδυ.

Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Προαναγγέλλοντας την κατάθεση της πρότασης μομφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οφείλει να αποτρέψει τον «θεσμικό εκτροχιασμό που οδηγεί η κυβέρνηση τη χώρα» με μια κακή συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και αποτελεί «εθνική υποχώρηση».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα θέματα του «τέταρτου μνημονίου και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί ανοιχτά με τη συμφωνία.

Σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη.

Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φερέφωνο του πραγματικού προέδρου της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά». «Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας, μόνο που εσείς θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βγείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Αύριο αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση στοιχείων και αποδείξεων για το πώς χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το θέμα, τι είχαν συζητήσει, ποιες παραχωρήσεις έκαναν κ.ο.κ.

Στην περίπτωση που καταψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, που φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο, τότε ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Κυριακή στις Πρέσπες όπου μαζί με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ και τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών θα υπογράψουν την συμφωνία.

Παρέμβαση Παπανδρέου εν αναμονή δήλωσης Καραμανλή για τη συμφωνία

Παρέμβαση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στο Μακεδονικό φέρεται έτοιμος να κάνει τις επόμενες ώρες ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με σημείο εκκίνησης ότι δεν υφίσταται «μακεδονικό έθνος», κάτι που ανέφερε και τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνομιλητές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, αναμένεται να εκφράσει έντονα την διαφωνία του με το περιεχόμενο της συμφωνίας, θεωρώντας ότι γίνονται «βήματα πίσω» από τα όσα ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, είχε επιτύχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και ότι δεν διασφαλίζεται πλήρως το erga omnes.

Τον Κώστα Καραμανλή πάντως πρόλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει μεταξύ άλλων: «Στη νεότερη ιστορία μας, τα μεγάλα εθνικά θέματα έχουν προκαλέσει συχνά διχασμούς που έφεραν αρνητικά, ακόμη και καταστροφικά, αποτελέσματα.
Γι’ αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη. Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα.

Σε μια τέτοια συγκυρία, ποια η στάση της κυβέρνησης; Διαπραγματεύεται μόνη της, δεν προσπαθεί έγκαιρα να καλλιεργήσει το απαραίτητο πνεύμα εθνικής συνεννόησης και στο τέλος, θριαμβολογεί χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η σε γενικές γραμμές ισορροπημένη συμφωνία, βασίζεται στις μακρόχρονες προσπάθειες πολλών άλλων και θα ήταν πολύ χειρότερη αν μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαμε δώσει μάχη για σημαντικές κόκκινες γραμμές. Θα μπορούσε ωστόσο, να ήταν και πολύ καλύτερη, αν είχαμε ενώσει όλοι τις δυνάμεις μας.

Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, ποια η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πασχίζει να αποφύγει το πολιτικό κόστος απομακρυνόμενη ακόμα κι από τη συμφωνημένη εθνική γραμμή. Μια γραμμή που διαμορφώθηκε με τη συνεννόηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το 2008. Το ΠΑΣΟΚ παραμέρισε τους μικροκομματικούς υπολογισμούς για να συμβάλει στην εθνική αυτή υπόθεση εποικοδομητικά. Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει το αντίθετο. Αθετεί ακόμα και τις δικές της αποφάσεις πασχίζοντας να μην αλλάξει τίποτα. Έτσι, όταν φτάνουν τα δύσκολα, αυξάνει απλά τη στείρα κριτική και τις ρητορικές κορώνες. Λέμε ΟΧΙ στο όχι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν απορρέει από γνήσια πατριωτική στάση αλλά από επιζήμιο οπορτουνισμό.

Στην κοινωνία, στα κόμματα, όπως και στο Κίνημα Αλλαγής, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι διαφορετικές απόψεις, όταν είναι πέρα από φανατισμούς, έχουν προστιθέμενη αξία. Η αποδοχή ενός ουσιαστικού διαλόγου δοκιμάζει και εμπεδώνει κάθε μέρα τη δημοκρατική μας κουλτούρα.
Με νηφαλιότητα, είναι χρήσιμο να συζητήσουμε όλες τις πτυχές του θέματος, γιατί μόνο έτσι θα καταλήξουμε σε ένα επωφελές για τη χώρα αποτέλεσμα. Για εμάς, το βασικό ερώτημα είναι, αν η συμφωνία ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο εθνικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε από κοινού.

Η προτεινόμενη συμφωνία αποτελεί μια αφετηρία. Αποτελεί πραγματική ευκαιρία, ότι στα Σκόπια υπάρχει μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική, μετριοπαθής, φιλοευρωπαϊκή, που κατανοεί ότι, λύση χωρίς αμοιβαίους συμβιβασμούς δεν μπορεί να υπάρξει. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν μπροστά μας πολλά κρίσιμα βήματα ακόμα, βήματα που σε μεγάλο βαθμό αφορούν αποκλειστικά την ΠΓΔΜ. Όσο λάθος είναι τα αρνητικά αντανακλαστικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, άλλο τόσο λάθος είναι να προσπερνάμε τις λογικές ενστάσεις».

Προσκλητήριο ΝΔ στους βουλευτές των ΑΝΕΛ που εμφανίζουν φυγόκεντρες τάσεις

Ευθεία πρόσκληση να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση απηύθυνε στους βουλευτές των ΑΝΕΛ εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς λέγοντας ότι το «όχι» στην πρόταση μομφής ισοδυναμεί με «ναι» κάτω από την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών στην συμφωνία που θα υπογραφεί στις Πρέσπες.

«Ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί αυτή η δρομολογημένη υπαναχώρηση από εθνικές θέσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι να υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας», είπε και κάλεσε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην πάνε κόντρα στη συνείδησή τους.

«Ομόφωνα δεν στηρίζουμε τη συμφωνία, αλλά ούτε και την πρόταση δυσπιστίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μας δίνει επί δύο ημέρες να τον θέσουμε ενώπιος ενωπίω. Επιτέλους να αποφασίσει ποιά είναι η θέση της ΝΔ και να διαλέξει μεταξύ ποιων θέσεων και γραμμών θα κινηθεί και ο ίδιος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Θεόδωρος Τοσουνίδης.

Πάντως, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θέλει να ψηφίσει τη συμφωνία ακόμη κι αν αυτό σημαίνει «πως θα πάει στο σπίτι του», ενώ ο Δημήτρης Καμμένος που καταψήφισε στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο την διάταξη για τον ΕΝΦΙΑ, δεν αποκλείεται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. Πάντως, μέσω του ΑΝΤ1 προανήγγειλε ότι θα υπερψηφίσει, κι ενώ ο Πρόεδρος του κόμματος έχει τονίσει ότι όποιος διαφωνεί με τις βασικές επιλογές του κόμματος, διαγράφεται αυτομάτως. Άγνωστο είναι τι θα πράξει ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Εικόνα διάλυσης στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Σε διαφορετικούς τόνους κινήθηκαν κατά τις ομιλίες τους Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά αυτό που ψιθυρίζεται εντός του Κινήματος Αλλαγής ότι, η συμβίωσή τους στο εξής δείχνει αδύνατη.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ετοιμάζει ανακοίνωση εντός της ημέρας με φόντο και τη φράση «φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση, ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του» που φέρεται να χρησιμοποίησε στην προχθεσινή ταραχώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω του Κώστα Σκανδαλίδη, προανήγγειλε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας. «Η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα, αλλά όχι μια ολοκληρωμένη λύση», επεσήμανε και από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά και τόνισε ότι η αποδοχή πρέπει να εξαρτηθεί από την προσαρμογή της γλώσσας και της εθνικότητας στα δεδομένα της νέας ονομασίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για την ονομασία της πΓΔΜ, ως ένα απαραίτητο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε. «Οι έξαλλες αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια μαρτυρούν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Γ. Καμίνης: Η αρχική συμφωνία είναι ευκαιρία λύσης μεγάλη

«Καλή», «θετική σε σχέση με το παρελθόν» και «ευκαιρία λύσης μεγάλη» χαρακτήρισε την αρχική συμφωνία για το ονοματολογικό ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αιτιολογώντας «γιατί και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν σημαντικά. Έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν ειρηνικά οι λαοί».

Ωστόσο, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί το Μακεδονικό για να «περάσει» χωρίς τριγμούς το μεσαιωνικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Δεν είναι μόνο οι μειώσεις σε συντάξεις που επιμελώς αποκρύβονται. Κυρίως είναι η καταδίκη της χώρας σε μια σταθερή υποαναπτυξιακή 10ετή περίοδο, όπου τα θηριώδη πλεονάσματα θα καταδικάζουν σε ανέχεια τα νοικοκυριά και θα εξαθλιώνουν περαιτέρω ολόκληρα στρώματα του ελληνικού λαού. Ο κύριος Τσίπρας θα επιβιώνει πολιτικά, μοιράζοντας επιδόματα στην Ψωροκώσταινα. Αυτή την Ελλάδα δεν την θέλουμε, αυτό το Μεσοπρόθεσμο καταγγέλλουμε και αυτό θα ανατρέψουμε».

Ταυτόχρονα αναφέρει ότι, «η Κεντροαριστερά θα ανασυνταχθεί, όχι όμως όπως σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας. Θα παραμείνει εθνικά υπεύθυνη, θεσμικά προσηλωμένη, με καθαρή σκέψη και προτεραιότητες. Ναι στη συζήτηση, ναι στη βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή για τις δύο χώρες, λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ».

Η στάση των άλλων κομμάτων

Το ΚΚΕ προσανατολίζεται στο να αποχωρήσει από την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. «Δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα δεχτεί ποτέ όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια, ζήτησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης για να υπερψηφίσει το κόμμα την πρόταση δυσπιστίας.

Νέες συγκεντρώσεις κατά της συμφωνίας

Συγκέντρωση κατά της συμφωνίας στις 10.00 το πρωί έξω από τη Βουλή προγραμματίζει η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα παραμείνουν στο σημείο όσο χρειαστεί, ενώ δίνουν νέο ραντεβού την Κυριακή, στις Πρέσπες, κατά την υπογραφή της συμφωνίας.

Γιάννης Λαυράνος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα