back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αλ.Τσίπρας: Αναίρεση αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές

Διαβάστε επίσης

Για πολιτικά δεσμευτική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γερμανία και την Ισπανία προκειμένου «να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ,μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα που έχει ήδη αποδεχθεί. «Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

ο Αλεξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές –όπως ήταν προγραμματισμένο από την 1η Ιουλίου -και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλα hot spot στην Ελλάδα.

«Είχαμε μια πολύ δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, φαίνεται ότι δεν μοιραζόμαστε και οι «28» τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ο πρωθυπουργός. Έκανε επίσης λόγο για βαθιά διχασμένη Ε.Ε «ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις, μια αντιμεταναστευτική και μια πιο δημοκρατική και ουμανιστική».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπήρξε αντιπαράθεση απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών.

«Υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι μια ταυτότητα που αντιστοιχεί στη λογική τους ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας,υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία έχει μονομερώς αναστείλει.

Επεσήμανε, δε, πως συμφωνήθηκε ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί, ενώ κάλεσε την αυστριακή προεδρία «τουλάχιστον να προσπαθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά επίσημη πρόσκληση στη “Διαδικασία του Βερολίνου” και θα παραβρεθεί, μετά από πρόσκληση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 7 Ιουλίου, η χώρα μας θα υποβάλει αίτηση προκειμένου να συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία 16+1 με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Ακόμη, είπε ότι στις 4 Ιουλίου διοργανώνεται η 4η Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ πριν από λίγο υπέγραψε Συμφωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή του αγωγού IGB μέχρι το 2020.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα