back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καύσωνας και πυρκαγιές εντός και εκτός Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο θύμα των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη. Στον Καναδά και την Ιαπωνία άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καύσωνα ενώ 80.000 εκτάρια γης σε Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Ρωσία καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές και την ξηρασία.

Το 2016 ήταν η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από τότε που γίνονται μετρήσεις. Φέτος, ο Ιούνιος που μας πέρασε ήταν ένας από τους πιο θερμούς μήνες από τότε που καταγράφονται οι θερμοκρασίες της γης. Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα τα κύματα καύσωνα θα εμφανίζονται κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, σήμερα αναμένεται να είναι η θερμότερη ημέρα του χρόνου για το Ηνωμένο Βασίλειο και οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σουηδία

Στη Σουηδία πολλές παράλληλες πυρκαγιές άφησαν πίσω τους πολλά στρέμματα καμμένης γης. Πολλά χωριά εκκενώθηκαν έγκαιρα χάρη στις κινήσεις των αρχών και έτσι δεν θρηνήσαμε θύματα ενώ έγιναν στάχτη περίπου 25.000 εκτάρια γης. Από το Όσλο της Νορβηγίας έως τη Ρίγα της Λετονίας, οι Σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής βρίσκονταν επί βδομάδες αντιμέτωπες με τη ζέστη και την ξηρασία.

Η Σουηδία που είχε τρεις μήνες να δει βροχή, δεν διαθέτει και τον απαραίτητο εξοπλισμό να αντιμετωπίσει πυρκαγιές. Έτσι αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε γείτονες και εταίρους και να ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, όπως και το Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού των ενεργειών σε περίπτωση καταστροφής, που εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Συνολικά 7 αεροπλάνα, 7 ελικόπτερα, 60 οχήματα και 340 πυροσβέστες από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τη Δανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Αυστρία εστάλησαν στη Σουηδία. 

Φινλανδία

Η βόρεια επαρχία της Λαπωνίας χτυπήθηκε επίσης από καταστροφικές φωτιές που έπληξαν κυρίως δασικές εκτάσεις. Οι θερμοκρασίες ήταν πρωτόγνωρες για τη χώρα, αφού όπως καταγράφηκε ο Μάρτιος ήταν ο θερμότερος μήνας στην ιστορία της. Το φαινόμενο συνεχίστηκε και τον Ιούνιο με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η Φινλανδία όμως είχε να αντιμετωπίσει και τις πυρκαγιές που την απειλούσαν στα ανατολικά σύνορά της προερχόμενες από τη Ρωσία. Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του μάλιστα στις 15 Ιουλίου στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις φλόγες.

Λετονία

Περισσότερα από 10.000 στρέμματα δασών και χαμηλής βλάστησης έχουν ήδη μετατραπεί σε στάχτες. Όπως διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χώρα, που επίσης δεν είχε επαρκή μέσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, λαμβάνει βοήθεια από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Copernicus. Μεγάλη ήταν και η συμβολή τις γειτονικές της χώρες.

Καναδάς

Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό των αρχών οι νεκροί που άφησε πίσω του το κύμα καύσωνα στις αρχές του μήνα, έφτασαν τους 70. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους, οι 34, καταγράφηκαν στο Μόντρεαλ. Το 2010 ένα άλλο κύμα καύσωνα είχε προκαλέσει τον θάνατο περίπου 100 ανθρώπων στην περιοχή του Μόντρεαλ.

Η πλειονότητα των θυμάτων είναι άνδρες ηλικίας από 53 έως 85 ετών σε ευάλωτη κατάσταση που δεν διέθεταν κλιματισμό, όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η περιφερειακή διευθύντρια δημόσιας Υγείας του Μόντρεαλ Μιλέν Ντρουίν.

Ιαπωνία

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν περισσότερους από 35.000 Ιάπωνες στα νοσοκομεία της χώρας με θερμοπληξία. Όπως υπογραμμίζουν όλοι, οι μισοί εξ αυτών είναι ηλικιωμένοι και μόνοι τους, ανήμποροι να αντιμετωπίσουν το κύμα καύσωνα. Μόλις την Δευτέρα, στην πόλη Κουμαγκάγια, ο υδράργυρος έφθασε τους 41 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ιαπωνία. Θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς καταγράφηκαν επίσης για πρώτη φορά και στο Τόκυο.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε συνέντευξη τύπου, αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίες έκανε λόγο για ζέστη “χωρίς προηγούμενο” ενώ δήλωσε ότι το κύμα ζέστης είναι “φονικό” και χαρακτήρισε την κατάσταση “φυσική καταστροφή”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα