back to top
30.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

30.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Μαξίμου: Δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές στην FYROM

Διαβάστε επίσης

Σε ετοιμότητα για όλες τις πιθανές εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν στη γείτονα χώρα μετά το -αντικρουόμενα ερμηνεύσιμο- αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σε ερώτηση του Αθήνα 9.84 δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Νοέμβριο εφόσον ο Ζ. Ζάεφ δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Βουλή για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ωστόσο ακόμη και αν μέχρι το τέλος του Νοέμβρη η κυβέρνηση Ζάεφ προκηρύξει εθνικές, τις οποίες θα συνδέσει ευθέως με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης των πολιτών για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως από μια τέτοια τροπή δεν θα ακυρωθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί για την επίλυση του ζητήματος. Μάλιστα η ίδια κυβερνητική πηγή αφήνει να εννοηθεί πως από τις κάλπες ο Ζ. Ζάεφ μπορεί να βγει πιο ισχυρός, γεγονός που θα δώσει και τέλος στην πολιτική του ομηρία από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης με τις οποίες εδώ και καιρό διαπραγματεύεται τη συναίνεση τους στην έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, όπως αυτές ορίζονται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Από εκεί και πέρα ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπερασπίστηκε με θέρμη τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως θα ήταν το άκρον άωτον της αναξιοπιστίας εάν δεν επιθυμούσαμε να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία από την παρούσα Βουλή το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, διαψεύδοντας έτσι και τα σενάρια που ήθελαν τον πρωθυπουργό σε συνεννόηση με τον Π. Καμμένο να «πετάει» το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως η δοκιμασία ανάμεσα στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών με τον Υπουργό Αμυνας και Πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο αναζωπυρώθηκε εκ νέου με αιχμή την ερμηνεία που έδωσε η κάθε πλευρά ξεχωριστά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Π. Καμμένος ούτε λίγο ούτε πολύ το χαρακτήρισε «άκυρο» , πανηγυρίζοντας για την εξέλιξη αυτή, ενώ αντιθέτως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ναι μεν εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αποχή ωστόσο επικεντρώθηκε στην συντριπτική υπεροχή υπέρ του «Ναι». Απέφυγε όμως να ρίξει λάδι στη φωτιά των σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου με τον κυβερνητικό εταίρο του Α. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ο κ. Καμμένος έδωσε απλώς μια νομική εξήγηση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα