13.9 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

13.9 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Π. Πολάκης: Γιατί οι οπτικοί δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους;

Διαβάστε επίσης

Αυστηρό μήνυμα προς τους οπτικούς που δεν δέχονται τα κουπόνια-vouchers αποζημίωσης για τη χορήγηση οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος ζητά τη συνεργασία των πολιτών προκειμένου να βοηθήσουν στο να λήξει η ταλαιπωρία τους.

Πολλά οπτικά καταστήματα αρνούνται τη νέα διαδικασία αποζημίωσης (μέσω vouchers), απαιτώντας από τους ασφαλισμένους να πληρώνουν οι ίδιοι τη χορήγηση γυαλιών και ο κ. Πολάκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει ότι «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι πολίτες δικαιούνται να εκτελέσουν τις γνωματεύσεις τους στα καταστήματα οπτικών χωρίς να πληρώσουν, δίνοντας το voucher».

Παράλληλα, καλεί τους ασφαλισμένους να «σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια να σπάσει το κατεστημένο» και προειδοποιεί τους οπτικούς να μη χρησιμοποιήσουν για εκβιασμό τους ασφαλισμένους, σημειώνοντας: «Οι τακτικές προηγούμενων εποχών, που ο πολίτης χρησιμοποιείτο χωρίς να είναι εκείνος το επίκεντρο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν κατάφεραν το καλοκαίρι να έρθουν σε συνεννόηση με τους οπτικούς και τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.ά.) για τη σύναψη συμβάσεων.

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε να καθιερωθούν τα κουπόνια-vouchers, τα οποία θα παίρνει ο ασφαλισμένος μαζί με τη σχετική γνωμάτευση από τον γιατρό προκειμένου να λάβει αυτές τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, ο ασφαλισμένος δίνει στο κατάστημα οπτικών ή στον επαγγελματία ειδικής αγωγής το κουπόνι και εν συνεχεία ο πάροχος πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η διαδικασία για τα οπτικά είδη ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου 2018, ενώ για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2018.

Από την αρχή οι οπτικοί είχαν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν τα vouchers. Διαμαρτύρονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, καθυστερήσεις στις πληρωμές και επιβολή clawback (μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης της δαπάνης σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό).

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πολάκης απαντά, μεταξύ άλλων, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν χρωστάει ληξιπρόθεσμα στους οπτικούς, ότι πλέον ο Οργανισμός πληρώνει τους παρόχους σε διάστημα δύο μηνών από την υποβολή της δαπάνης και ότι η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη εφέτος θα είναι εντός ορίων κλειστού προϋπολογισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός εστιάζει ιδιαίτερα και στο θέμα της πιστοποίησης των οπτικών που είναι και μία προϋπόθεση στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας.

Οπως τονίζει, «η πιστοποίηση είναι απαραίτητη, ώστε να υπάρχει η εγγύηση τόσο στους πολίτες όσο και στο ίδιο το σύστημα υγείας, ότι οι πάροχοι τηρούν τη νομοθεσία, εφαρμόζουν κανόνες και χορηγούν προϊόντα πιστοποιημένα και κατάλληλα για τις ανάγκες των πολιτών. Γιατί δεν το θέλουν αυτό οι οπτικοί;».

Και ο κ. Πολάκης καταλήγει: «Σε αυτή την διελκυστίνδα το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους πολίτες να σταθούν δίπλα του στην προσπάθεια που καταβάλλει για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, την παροχή πιστοποιημένων και ποιοτικών υπηρεσιών και την απαλοιφή κάθε ταλαιπωρίας των ωφελούμενων ασφαλισμένων.

Τους ζητά να σταθούν αρωγοί στη προσπάθεια να σπάσει KAI αυτό το κατεστημένο, καθώς και όποια άλλα έχουν απομείνει από τις παλιές, γνωστές σε όλους μας, φαύλες εποχές.

Ταυτόχρονα, στέλνουμε το μήνυμα στο σύνολο των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το δημόσιο, ότι οφείλουν να τηρούν την κείμενη νομοθεσία σχετικά με τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και όχι να εισπράττουν από το δημόσιο (έμμεσα) παρακάμπτοντας τους νόμους.

Αν οι οπτικοί υπολογίζουν ότι δια του εκβιασμού των ασφαλισμένων θα αποτελέσουν εξαίρεση, θα μας βρουν απέναντι και αποφασισμένους, όχι μόνο εμάς αλλά και κάθε πολίτη που επιζητά να εξυπηρετηθεί με σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα