back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μειωμένο ΦΠΑ ζητά το δίκτυο Μικρών Νησιών

Διαβάστε επίσης

Κοινή επιστολή στο Πρωθυπουργό της χώρας κατέθεσαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ), Λευτέρης Κεχαγιόγλου και ο επίτιμος πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ, Γιώργος Μπενέτος, σχετικά με το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Συγκεκριμένα ζητούν από τον Πρωθυπουργό να μην απεμπολήσει η χώρα το δικαίωμα αυτό, να μην αλλάξει η οδηγία 112 που δίνει τη δυνατότητα όποτε επιθυμεί η Ελλάδα να επαναφέρει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ενώ επισημαίνουν ότι η χώρα μας πρέπει να θέσει ακόμα και βέτο, γιατί αν αλλάξει η οδηγία δεν θα μπορέσει να το επαναφέρει χάνοντας έτσι ένα ενταξιακό της δικαίωμα.

«Να συμπληρώσουμε επίσης ότι μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Ελλάδα έδωσε το δικαίωμα εφαρμογής ειδικών μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένες περιοχές για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Δικτύων.

«Μέσω δε της οδηγίας 92/77/ΕΟΚ άρθρο 1ο παράγραφος 4η επετράπη στην Ελλάδα να εφαρμόσει αυτήν την απόφαση μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα γνωστά νησιά.

Σε συνέχεια η 6η οδηγία 77/388/ΕΟΚ κωδικοποιήθηκε στην γνώστη επίμαχη οδηγία 2006/112/ΕΚ (που σκοπεύουν να τροποποιήσουν) όπου στο άρθρο 120 έδωσε κατά παρέκκλιση της 6ης οδηγίας τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών.

Το θέμα επομένως τώρα είναι να ασκήσουμε βέτο ώστε να μην αλλάξει η οδηγία σε βάρος μας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα όταν τα δημοσιονομικά (και οι “θεσμοί”) το επιτρέψουν να μπορούμε να επαναφέρουμε σε χρήση αυτή τη δυνατότητα.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι το insuleur (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων ΕΕ) έδωσε μάχες τα 4 τελευταία χρόνια που είχε η Ελλάδα την Προεδρία με τον Γ. Μπενέτο και πέτυχε αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις από πολλούς ευρωπαϊκούς θεσμούς όχι μόνο για τη διατήρηση αλλά και την επέκταση εφαρμογής σε όλα τα ευρωπαϊκά νησιά, ενώ πολλές φορές συνέπλευσε και με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών».

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα