back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέοι μισθοί σε δημάρχους και περιφερειάρχες

Διαβάστε επίσης

Νέα δεδομένα σε ότι αφορά τους μισθούς των δημάρχων και περιφερειαρχών δημιουργεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ξεκινά να εφαρμόζεται από τις 6 Ιανουαρίου.

Παράλληλα με τις αυξήσεις στους δημάρχους και περιφερειάρχες αυξήσεις υπάρχουν και στους μισθούς των αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση των υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με την οποία τροποποιήθηκε προγενέστερη απόφασή τους από την 10η Οκτωβρίου 2018, καθορίζονται οι αποδοχές αιρετών οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και αυτές των γενικών γραμματέων των δήμων.

Συγκεκριμένα

α) Η αντιµισθία των δηµάρχων στους 10 δήµους µε πληθυσµό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων ορίζεται σε 4.275€, των δηµάρχων στους 161 δήμους µε πληθυσµό από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους σε 3.420€ και των δηµάρχων των 154 δήμων µε πληθυσµό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων σε 2.565€.»

β) Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το είκοσι ένα τοις εκατό (21%) αυτής.

γ) Η αντιμισθία που δικαιούνται τα αιρετά όργανα των δήμων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 92 του ν.3852/2010.

δ) Οι αποδοχές που δικαιούνται να εισπράττουν οι γενικοί γραμματείς των δήμων, καθορίζονται ως ποσοστό 65% επί της αντιμισθίας του οικείου δημάρχου.

Οι μηνιαίες αποδοχές των προαναφερόμενων γενικών γραμματέων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες των αντίστοιχων αποδοχών των υπαλλήλων ειδικών θέσεων 1ου βαθμού, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά.

Πέραν των ανωτέρω αποδοχών, στους εν λόγω γενικούς γραμματείς καταβάλλεται και η οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις.

2. α) Η αντιµισθία του περιφερειάρχη σε 4.275€.

β) Στον αντιπεριφερειάρχη καταβάλλεται αντιµισθία ύψους 3.206,25€ και στον πρόεδρο του περιφερειακού συµβουλίου καταβάλλεται αντιµισθία ύψους 1.125€ »

γ) Η αντιμισθία που δικαιούνται τα ανωτέρω αιρετά όργανα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 181 του ν.3852/2010.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι από πέρυσι υπάρχει πρόβλημα με τις εισφορές που πληρώνουν οι αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι αιρετοί ζητούν να μην τις πληρώνουν όσο ασκούν πολιτικά καθήκοντα, αφού ο μισθός τους υπόκεινται σε κρατήσεις, αλλά ο ΕΦΚΑ τις επιβάλλει και με αναδρομική ισχύ παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν εργάζονται.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα