back to top
27.8 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

27.8 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

Την Παρασκευή η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχισθεί και αύριο, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, με απόφαση της σύσκεψης του προεδρείου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, Νίκου Βούτση.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 14:30, δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, το βράδυ της Πέμπτης, στη Βουλή. Ο Τσίπρας, κατηγόρησε τη ΝΔ για «ένδεια επιχειρημάτων». «Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Έλληνες», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Είπε, επίσης, ότι ουδέποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – με ΥΠΕΞ τον κ. Σαμαρά ή Παπακωνσταντίνου – ζήτησε αλλαγή των συνταγματικών αναφορών σε μακεδονικό λαό ή έθνος, ενώ διερωτήθηκε: «Γιατί δεν αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ για τη Συμφωνία της Αχρίδας το 2001 που ανέφερε “Μακεδονική γλώσσα” και “Μακεδόνες”;».

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «εθνική ήττα και εθνικό λάθος». «Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το ΝΑΤΟ το λέει», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής”. Τόνισε, επίσης, ότι δεν θα δεχθεί να ερμηνευθεί η Συμφωνία ως διαβατήριο για την ένταξη της FYROM στην ΕΕ. «Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το ΚΙΝΑΛ, λέει ξεκάθαρα όχι σε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά. «Τα δώσατε όλα κ. Τσίπρα. Σήμερα με τη συμφωνία της κυβέρνησης έχουμε μακεδονικό λαό που κατοικεί στη Βόρεια Μακεδονία και ομιλεί μακεδονικά, ενώ απαλείφεται εντελώς η δική μας Μακεδονία». Παράλληλα, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. έβαλλε και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «η Ν.Δ. δεν θέλει να μείνει ανοιχτό το θέμα και να το βρει μετά τις εκλογές».

Για κατάπτυστη συμφωνία που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου έκανε λόγο ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε «οι αναφορές σε μακεδονικό λαό, ιθαγένεια και γλώσσα αφήνουν περιθώρια για μελλοντικές αμφισβητήσεις και δίνουν τροφή στον εθνικισμό τόσο εδώ, όσο και στη γειτονική χώρα». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση μίλησε για «τσιράκια» των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ που είναι έτοιμη να κάνουν την πιο βρώμικη δουλειά.

Παραίτηση βουλευτών για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, πρότεινε, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε παρέμβασή του, ο Πάνος Καμμένος, ενώ στην ομιλία του έκανε λόγο για «σενάριο διάλυσης» της ΚΟ των ΑΝΕΛ που απεργάζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής, καταλογίζοντας παράλληλα στον πρωθυπουργό «απόλυτη αχαριστία». «Σε λίγες ώρες η Μακεδονία δεν θα είναι μια και μοναδική», τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Από αύριο η Ελλάδα θα έχει εθνικό πένθος», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Αυτή η συνθήκη μπορεί να είναι επωφελής για τον Ζαέφ, αλλά είναι χρέος της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές να την ακυρώσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Newsroom 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα