back to top
27.8 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

27.8 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας

Διαβάστε επίσης

Ως τον νόμιμο μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας αναγνώρισε σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από την Φεντερικά Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, και τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό “ως τον μοναδικό νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας έως ότου διεξαχθούν νέες ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατία”.

Σε ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, δηλώνεται εκ νέου η παροχή πλήρους στήριξης στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, το “μοναδικό νόμιμο σώμα της χώρας, οι αρμοδιότητες της οποίας πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και την ασφάλεια των μελών της”.

Έπειτα από την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό, το Ευρωκοινοβούλιο και τα μέλη του θα πρέπει να αναγνωρίσουν και τους αντιπροσώπους, που θα οριστούν από τις νόμιμες αρχές της χώρας.

Επίσης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζουν την άγρια καταστολή και τη βία που οδήγησαν σε δολοφονίες και θύματα.

Την ίδια ώρα, απαιτούν από τις de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν κάθε είδους παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να φροντίσουν να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται και να διασφαλίσουν ότι οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά.

Με αυτό το σκεπτικό, τα μέλη του ΕΚ στηρίζουν την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας αναφορικά με τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν.

Παράλληλα, καταδικάζουν την κράτηση δημοσιογράφων που κάλυπταν τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και Ευρωπαίοι πολίτες και τα μέλη του ΕΚ ζητούν την άμεση αποφυλάκισή τους.

Ο Χουάν Γκουαϊδό επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας στην οποία την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση αυτοανακυρήχθηκε Πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, επιχειρώντας την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο.

Έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος πρόεδρος της χώρας από αρκετά κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κολομβία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή και ο Καναδάς.

Εκ μέρους της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε στις 26 του μηνός την πλήρη στήριξη στην Εθνοσυνέλευση και κάλεσε σε διεξαγωγή ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών άμεσα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν συμβεί αυτό εντός των επόμενων ημερών, η “ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα αναφορικά με την αναγνώριση της ηγεσίας της χώρας”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα