back to top
25.9 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

25.9 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Νέο πλήγμα κατά της πρωθυπουργού Μέι λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Διαβάστε επίσης

Λίγες ώρες πριν από την νέα συνάντηση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, νέες αναταράξεις διαταράσσουν τις πολιτικές ισορροπίες στο Λονδίνο εξασθενίζοντας την πλειοψηφία των Τόρις στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Τελευταία εξέλιξη είναι η αναγγελθείσα, σήμερα το πρωί, αποχώρηση από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών και ανεξαρτητοποίηση, τριών γυναικών βουλευτών που εδώ και καιρό ασκούν κριτική στους χειρισμούς του πρωθυπουργού Μέι για το Brexit. Οι βουλευτές Άννα Σάουμπραϊ, Σάρα Ουόλαστον και Χάιντι Άλλεν ανακοίνωσαν μάλιστα την πρόθεση τους να ενταχθούν στην Ανεξάρτητη Ομάδα που ιδρύθηκε τη περασμένη Δευτέρα από τους εφτά παραιτηθέντες Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.

Στην κοινή ανακοίνωση των τριών χαρακτηρίζονται καταστροφικοί οι χειρισμοί της Τερίζα Μέι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και οι τρεις σημειώνουν ότι δεν μπορούν να παραμένουν «στο κόμμα μιας κυβέρνησης οι πολιτικές και οι προτεραιότητες της οποίας καθορίζονται από τους ακραίους ευρωσκεπτικιστες», κάνοντας λόγο για «δεξιά στροφή» των Τόρις.

«Το Brexit, καταλήγουν έχει επαναπροσδιορίσει το Συντηρητικό Κόμμα καταργώντας όλες τις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του. Το κόμμα απέτυχε να αντισταθεί στη σκληρή γραμμή των ευρωσκεπτικιστών οι οποίο λειτουργούν πλέον ανοιχτά ως κόμμα μέσα σε ένα κόμμα, με δικό του ηγέτη, μαστίγιο και πολιτική».

Η ανεξαρτητοποίηση των τριών βουλευτών των Τόρις εξασθενίζει ακόμη περισσότερο την αριθμητική του κυβερνώντος κόμματος στην Βουλή των Κοινοτήτων. Ήδη, η Ανεξάρτητη Ομάδα με 12 βουλευτές υπερβαίνει τον αριθμό των 10 βουλευτών του Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Μέι.

Αργά χθες το απόγευμα, μία ακόμη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, η όγδοη στη σειρά τις τελευταίες 48 ώρες, αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα των Λέιμπορς διαμαρτυρόμενη για την πολιτική του Τζέρεμι Κόρμπιν που ενισχύει τον αντισημιτισμό και αποτρέπει ένα δεύτερο Δημοψήφισμα για το Brexit.

Η Τζόαν Ράιαν, πρώην υπουργός επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ, δήλωσε «τρομοκρατημένη» από την αποτυχία της ηγεσίας να αντιμετωπίσει το αντισημιτικό αίσθημα στους κόλπους του κόμματος.

Η Ράιαν ήρθε να προστεθεί στους «επτά» που αποχώρησαν τη Δευτέρα από το κόμμα, διαμαρτυρόμενοι τόσο για το φαινόμενο του αντισημιτισμού εντός του κόμματος, όσο και για τη στάση που έχει μέχρι στιγμής κρατήσει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Και οι οκτώ βουλευτές πλέον αποτελούν τη λεγόμενη Ανεξάρτητη Ομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο η οποία αναμένεται να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης και άλλων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι επίσης δηλώνουν απογοητευμένοι από τους χειρισμούς της πρωθυπουργού τους Τερέζα Μέι στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Ιωάννα Παπαδημητροπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα