back to top
23 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

23 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Επεκτείνονται οι περιοχές καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης – Έντονο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις

Διαβάστε επίσης

Στην επέκταση των περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια και η επεξεργασία των ποικιλιών φαρμακευτικής κάνναβης προχώρησε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς.

Σημειώνεται πως με τις διατάξεις του ν.4523/2018 επετράπη κατ’ εξαίρεση η παράγωγη, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση και η προμήθεια προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και οι χρήσεις γης στις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια και η επεξεργασία της κάνναβης.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή, προστίθεται η δυνατότητα έκδοσης εγκρίσεων τόσο σε περιοχές χωρίς καθορισμένα χωρικά σχέδια χρήσεων γης, στις οποίες εξάλλου επιτρέπονται οι μεταποιητικές δραστηριότητες, όσο και σε περιοχές όπου επιτρέπονται οι γεωργικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Σε κάθε περίπτωση, η έκταση εντός της οποίας λαμβάνει χώρα το σύνολο των δραστηριοτήτων της καλλιέργειας και επεξεργασίας της κάνναβης θα είναι ενιαία.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία σημειώνεται πως «με την άνω διάταξη υπηρετείται και η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της βιώσιμου ανάπτυξης, με την εξυπηρέτηση και αναπτυξιακών στόχων για τη διαφύλαξη και διατήρηση της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας».

Ακόμη, σημειώνεται πως η τροπολογία κρίνεται απαραίτητη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», καθώς οι σχετικές επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές δορυφορικές δραστηριότητες άλλων τομέων της περιοχής.

Επιπλέον, σημειώνεται πως με τις επενδύσεις αυτές σε έναν τομέα αιχμής, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.

Τέλος, ως προς τις συνέπειες στο περιβάλλον, ξεκαθαρίζεται πως το τμήμα της μεταποίησης είναι χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο αποτύπωμα περιβαλλοντικής επίπτωσης από τη διαχείριση των αποβλήτων, το δε ποσοστό που καλύπτει εντός της ενιαίας έκτασης δεν ξεπερνά το 20% και, εκτός της μονάδας επεξεργασίας, περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποια εταιρεία επενδύει 74 εκατ. ευρώ στη Θήβα

Η μεγαλύτερη επένδυση στην παραγωγή και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα είναι ύψους 74.000.000 ευρώ και υλοποιείται στην περιοχή της Θήβας.

Η εταιρεία είναι η TGOD Hellas, θυγατρικής της Καναδικής TGOD Inc.

Η εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει σε έκταση 120 στρεμμάτων στην περιοχή της Θήβας, μεγάλης κλίμακας Μονάδα Παραγωγής και Επεξεργασίας Κάνναβης, σε φάσεις. Οι εγκαταστάσεις της TGOD στην Ελλάδα θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τα πρότυπα GACP και eGMP των καναδικών και διεθνών εγκαταστάσεων της εταιρείας και θα τηρούν τα ίδια πρωτόκολλα βιολογικής καλλιέργειας. Η καλλιέργεια αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2020 και θα δημιουργήσει εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για την ελληνική οικονομία.

Η TGOD σκοπεύει να προχωρήσει επίσης σε εταιρικές σχέσεις με ελληνικά πανεπιστήμια για τη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας, με στόχο να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας για τα φάρμακα που βασίζονται σε κανναβινοειδή.

Συνολικά 30 επενδυτικές προτάσεις για 14 περιοχές της Ελλάδας

Από την Ελλάδα, τον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Ρωσία προέρχονται οι εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας και στον τομέα της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης.

Μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί 30 επενδυτικές προτάσεις στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας. Από αυτές, δύο έχουν ήδη εγκριθεί, δύο έχουν απορριφθεί και οι υπόλοιπες 26 βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης. Οι λόγοι των απορρίψεων είναι στην πρώτη περίπτωση, επειδή η εταιρεία δεν ήταν ενεργή και στη δεύτερη, το γεγονός ότι η εταιρεία δεν υπέβαλε απαντήσεις σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Ως προς τους υπόλοιπους 26 φακέλους, οι 12 πρώτοι είχαν κατατεθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί επιπλέον 14 φάκελοι επενδύσεων με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 159,1 εκατ. ευρώ.

Ήδη, έχουν «ξεχωρίσει» οι 12 πιο «ώριμοι» φάκελοι -για ορισμένους εκ των οποίων έχουν ζητηθεί πρόσθετα δικαιολογητικά- με τους 7 να διαθέτουν βεβαίωση χρήσεων γης.

Σημειώνεται ότι οι 26 φάκελοι αφορούν αθροιστικά εκτάσεις άνω των 1.100 στρεμμάτων, οι έξι αφορούν εγκατάσταση σε περιοχές υποδοχής βιομηχανίας, σε έξι περιπτώσεις δεν έχει κατατεθεί ακόμη το σύνολο των δικαιολογητικών ως προς τις χρήσεις γης, που έχουν ζητηθεί από τις υπηρεσίες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συμπλήρωση 16 φακέλων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 1.436 νέες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης, σχολιάζουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, στελέχη της αγοράς.

Η γεωγραφική κατανομή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομίας, η γεωγραφική κατανομή των επενδυτικών προτάσεων έχει ως εξής:

Κορινθία: 1 (+ 1 εγκεκριμένη), Θήβα: 7, Κιλκίς: 5, Σέρρες: 1, Αττική: 2, Καστοριά: 3, Σπάρτη: 1, Ηλεία: 1, β: 1, Μαγνησία: 1, Χαλκιδική: 1, Φωκίδα: 1 Πρέβεζα:1 και έχει εγκριθεί ένας φάκελος στη Λάρισα.

Ως προς τον ένα φάκελο που αφορά επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ στη βιομηχανική ζώνη Κορίνθου, σε έκταση 40 στρεμμάτων, έχει προωθηθεί προς υπογραφή σχέδιο απόφασης και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η σχετική διευκρίνιση του υπουργείου Υγείας που θα αφορά και την οριστική διατύπωση του σχεδίου απόφασης προκειμένου αυτό να υπογραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο πρώτες αδειοδοτήσεις μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης είναι οι εξής:

1. BIOMECANN AE. Αφορά επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ στη Λάρισα με εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων τους 51 για αποξηραμένο ανθό (συσκευασία). Κινητήρια ισχύς μηχανολογικού εξοπλισμού 20,1 kw, και έκταση μονάδας 10.729,61 Μ2.

2. BIOPROCANN AE. Αφορά επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ στη θέση Πύργος Κορίνθου με εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων τους 66 για αποξηραμένο ανθό (συσκευασία). Κινητήρια ισχύς μηχανολογικού εξοπλισμού 35,4 kw και έκταση μονάδας 46.558,22Μ2.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς η φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη είναι ικανές να φέρουν επενδύσεις που, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, μπορούν να αγγίξουν το 1,5 δισ. ευρώ στο σύνολο της χώρας και να δημιουργήσουν περίπου 7.000 θέσεις εργασίας.

Στην Ευρώπη, η αγορά της βιομηχανικής κάνναβης αναμένεται να φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ ως το 2028 και της φαρμακευτικής τα 55,2 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, ο παγκόσμιος κύκλος επιχειρηματικότητας της κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσει τα 145 δισ. δολάρια.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα