back to top
36.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

36.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

Refugee, Migrant Issues: Education and social Policies in Greece

Διαβάστε επίσης

Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν στο παράρτημα του ΕΑΠ στην Αθήνα ημερίδα με τίτλο Refugee, Migrant issues: Education and Social Policies in Greece: Finding Synergies and Sustainable Policie, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Plus Sirius. Το πρόγραμμα αφορά σε πολιτικές ένταξης των προσφύγων και είναι σε εφαρμογή τα τελευταία δύο χρόνια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς φορέων που στηρίζουν στο πρόγραμμα. Ακολούθησε η παρουσίαση του δικτύου Sirius, αλλά και ένα πάνελ μεταξύ εκπροσώπων από φορείς όπως το δίκτυο Ευρυδίκη και του τμήμα συντονισμού εκπαίδευση προσφύγων, που στηρίζουν το πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν καθηγητές και εκπαιδευτικοί, αλλά και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Νεκταρία Παλαιολόγου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Νίκος Σηφάκης.

H κ. Παλαιολόγου μίλησε στον Αθήνα 9.84 και ανέφερε πως «είναι η δεύτερη χρονιά του συγκεκριμένου προγράμματος και αυτή τη φορά ο στόχος είναι να βρεθούν συνέργειες ανάμεσα σε φορείς τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι και παγκόσμια ημέρα προσφύγων οπότε είμαστε στον παλμό της επικαιρότητας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα των προσφύγων όσο πιο συντονισμένα μπορεί, ωστόσο πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα. Ο πρώτος χρόνος του προγράμματος έδειξε ότι υπήρχαν πιλοτικές πολιτικές, δηλαδή εφαρμόστηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες μαθητές πιο πρόχειρα, αυτό έχει βελτιωθεί σαφώς, το βλέπουμε και φέτος».

Πρόσθεσε πως «η σημερινή εκδήλωση έχει ένα ρόλο διαδραστικό διότι πέρα από το πάνελ των φορέων υπάρχει ένα βήμα που λέγεται the floor is yours στο οποίο θα μιλήσουν εκπρόσωποι από μεταναστευτικούς φορείς και πρόσφυγες, ενώ θα λάβουν χώρα και βιωματικά σεμινάρια βιωματικής εκπαίδευσης που αφορά στη διαπολιτισμική διαμεσολάβηση και στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των προσφύγων μαθητών».

Από τη μεριά του ο Νίκος Σηφάκης επεσήμανε πως «το συμπέρασμα από τη λειτουργία αυτού του προγράμματος είναι ότι είμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Στην Ελλάδα έχουμε μια δύσκολη κατάσταση λόγω της γεωγραφικής μας θέσης αλλά έχουμε την τύχη να ανήκουμε σε έναν φορέα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί τέτοια προγράμματα και βοηθά ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι φορείς και οι πολίτες σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ένταξη και την ενσωμάτωση των προσφύγων».

«Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχουν ήδη εμπεδωμένες απόψεις για τους πρόσφυγες γιατί ο κόσμος βλέπει από τα ΜΜΕ και από προσωπικές εμπειρίες τι συμβαίνει και κρίνουν. Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι έρχονται εδώ και προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να πλαισιώσουμε με ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθησία τους πολίτες, να πιστέψουν ότι δεν κινδυνεύουν από τους ανθρώπους που έρχονται από ξένες χώρες και ότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό».

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση την ανέλαβε το δίκτυο Sirius, το οποίο έχει αναλάβει την υλοποίηση τέτοιων δράσεων σε διάφορες χώρες από το 2012, και μάλιστα έχει συμβουλευτικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρω από θέματα προσφύγων. Στο πρόγραμμα που τρέχει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, συμμετέχουν 28 εταίροι, δύο εξ αυτών το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και το οποίο ασχολείται με την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτών για την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση των προσφύγων, μαθητών και πολιτών.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα