back to top
25.4 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

25.4 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

H Google τιμά με doodle την Γαλλίδα γλύπτρια Καμίλ Κλοντέλ

Διαβάστε επίσης

Το σημερινό Doodle, το οποίο εικονογραφήθηκε από τον καλλιτέχνη Ichinori, γιορτάζει τη Γαλλίδα γλύπτρια Καμίλ Κλοντέλ που γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1864.

Αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις ως γυναίκα στο χώρο της τέχνης, η αποφασιστικότητα της Καμίλ Κλοντέλ την ώθησε να σπάει συνεχώς τα καλούπια των φύλων και να δημιουργεί ακόμα και στο πρόσωπο της αντιξοότητας.

Γεννημένη στο Φερ-αν-Ταρντενουά (Fère-en-Tardenois) μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 155 χρόνια, η Καμίλ Κλοντέλ άρχισε να πειραματίζεται με πηλό από τα παιδικά της χρόνια. Σε ηλικία 12 ετών, ο πατέρας της κανόνισε μια επίσκεψη στον καθιερωμένο γλύπτη Alfred Boucher, ο οποίος αντιλήφθηκε τις δεξιότητες και το ταλέντο της Κλοντέλ και την συμβούλεψε να μετακομίσει στο Παρίσι για να σπουδάσει τέχνη. Γράφτηκε λοιπόν στο Académie Colarossi, όπου η Καμίλ Κλοντέλ ξεκίνησε τις σπουδές της στο σχέδιο με δάσκαλο τον Boucher.

Το 1882 είχε μια μοιραία συνάντηση με τον φίλο του Boucher, τον διάσημο γλύπτη Auguste Rodin. Η Κλοντέλ ξεκίνησε μαθήματα υπό τον Rodin το 1884, μαθαίνοντας για τη μέθοδο παρατήρησης των προφίλ και τη σημασία της σύλληψης εκφράσεων. Τα γλυπτά της, ωστόσο, είχαν επιρροές και στον Rodin. Για παράδειγμα, το 1886, το κομμάτι της «Jeune fille à la gerbe» θεωρείται ευρέως ότι ενέπνευσε τη «Γαλάτεια» του Ροντέν, η οποία ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα.

Η Κλοντέλ και ο Ροντέν ανέπτυξαν ερωτική σχέση, που απέφερε και δύο προσωπικά αποκαλυπτικά γλυπτά, το Persée et la Gorgone και το L’Âge mûr. Η σχέση τους διακόπτεται μετά από δική της πρωτοβουλία το 1893 αν και οριστικά τερματίζεται το 1898. Παράλληλα, η Κλοντέλ επιχειρεί να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική πορεία με μια σειρά από σημαντικά έργα και διακρίσεις. Μεγάλο μέρος του έργου της φιλοξενείται στο Μουσείο Καμίλ Κλοντέλ στο Νοζάν-συρ-Σεν (Nogent-sur-Seine), το οποίο άνοιξε το 2017. Σε αυτό το μέρος, οι λάτρεις της τέχνης από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εκτιμούν το έργο της Κλοντέλ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα