back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κάιρο – Πενταμερής: Άκυρη και κενού περιεχομένου η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης

Διαβάστε επίσης

«Οι συμφωνίες μεταξύ Άγκυρας – Τρίπολης υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται άκυρες και κενές περιεχομένου», αυτό τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν στο οποίο προχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους με τη συμμετοχή και του Ιταλού ομολόγου τους, στο Κάιρο.

Ως προς την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, παράγει έννομες συνέπειες, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής ενώ δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφορικά με την Λιβύη επανέλαβαν την προσήλωση τους σε μία συνολική πολιτική λύση και εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στη διαδικασία του Βερολίνου.

Οι τέσσερις υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στο πλαίσιο αυτού του σχήματος και αποφάσισαν όπως η επόμενη συνάντηση τους πραγματοποιηθεί στην Κρήτη σε χρόνο που θα συμφωνηθεί.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε αυτή τη σύνοδο ως παρατηρητής. Για τον λόγο αυτό δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν.

«Πηγή μεγάλης αισιοδοξίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας την παρουσία, καθώς και τη ξεκάθαρη θέση του Γάλλου ομολόγου, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στο θέμα των συμφωνιών Άγκυρας – Τρίπολης, που χαρακτηρίστηκαν άκυρες, στη σημερινή πενταμερή σύνοδο στο Κάιρο, με επίκεντρο τη λιβυκή κρίση.

Δένδιας: Δεν δημιουργούμε μέτωπο εναντίον οιουδήποτε

«Δημιουργείται μια κατανόηση χωρών, που είναι διατεθειμένες απολύτως να συζητήσουν επι τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της σταθερότητας στην περιοχή και της ειρήνης. Δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν δημιουργούμε μέτωπο εναντίον οιουδήποτε», τόνισε ο κ Δένδιας, αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Γαλλίας με τη συμμετοχή του Ιταλού ομολόγου τους, ως παρατηρητή.

«Είναι αυτονόητο ότι οι χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν ότι το Διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κώδικας της συμπεριφοράς συζητούν μεταξύ τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που συνέβη σήμερα εδώ», προσέθεσε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα