back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Στο Υπουργείο Εσωτερικών οι νησιώτες του Βόρειου Αιγαίου

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν δήμαρχοι και φορείς των νησιών του Βόρειου Αιγαίου για την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών στις περιοχές τους. Αυτή την ώρα  είναι κλειστή η κάθοδος της  λεωφόρου Β. Σοφίας από το Χίλτον. 

Οι δήμαρχοι Σάμου Λέσβου Χίου με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη και κατοίκους συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Β. Σοφίας όπου σήμερα ήταν προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς. Οι φορείς αρνούνται να μετάσχουν στην σύσκεψη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει περιοχές τους για να κατασκευάσει τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

Η κινητοποίηση των νησιωτών αποτελεί απάντηση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό με κυρίως επίδικο αντικείμενο την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το «πράσινο φως» στο υπουργείο Μετανάστευσης να επιτάσσει εκτάσεις και ακίνητα για τη δημιουργία κλειστών δομών.

Αντιδρώντας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να διακόψει κάθε συνεργασία της με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η επίμαχη ΠΝΠ. Με ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης η Περιφέρεια καταδίκασε την ΠΝΠ ως «αντιδημοκρατική ενέργεια» και προανήγγειλε προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια.

Σε συνέντευξή του πάντως χθες στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω» επαναλαμβάνοντας ότι προηγήθηκε εκτενής διάλογος με τους τοπικές αρχές.

«Από το τέλος Νοεμβρίου είχαμε αναπτύξει όλο το σχέδιό μας, το οποίο περιλάμβανε και τις κλειστές δομές. Επί δύο μήνες περίπου, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές. Εξαντλήσαμε τον διάλογο επί δύο μήνες» ανέφερε για να προσθέσει: «Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν «οι κλειστές δομές είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία και μάλλον απαξιωμένες». «Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το Ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε χθες από την Ήπειρο την κριτική του στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «παιδαριώδεις» τους χειρισμούς της.

«Τα νησιά μας πνίγονται, οι νησιώτες αφήνονται στην τύχη τους και οι μετανάστες στοιβάζονται» είπε μεταξύ άλλων. «Πέντε χιλιάδες τους αφήσαμε στην Μόρια, “ήταν η ντροπή του πλανήτη” έτσι μας έλεγαν, και σήμερα έχουν 25 χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους μέσα στα σκουπίδια και δεν είναι η ντροπή του πλανήτη. Είναι απλά μια καθημερινή ημέρα. Δεν τρέχει τίποτα» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίμαχη ΠΝΠ έκανε λόγο για «κατάφωρα αντισυνταγματική» διαδικασία.

Οι κινητοποιήσεις  στα νησιά.

Στο  επίκεντρο των αντιδράσεων  δεν   βρίσκεται μόνο η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται και στα νησιά.

Στο Μανταμάδο Λέσβου χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επίταξης γης στη θέση Καράβα – Καβακλή, με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο να δηλώνει: «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στην επιταγμένη περιοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και για οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Λέσβου. Ούτε στο Καβακλή ούτε πουθενά».

Οι συγκεντρωθέντες μεταξύ άλλων αποφάσισαν να συσταθεί επιτροπή αγώνα και να πραγματοποιηθεί 48ωρος προειδοποιητικός αποκλεισμός της προς επίταξη επιταγμένης περιοχής, ενώ αρνούνται κάθε συζήτηση με την κυβέρνηση αν δεν καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Χίο από κατοίκους της Χίου, του Βροντάδος, του χωριού Πιτυός και κτηνοτρόφους της προς επίταξη περιοχής, οι οποίοι διαδήλωσαν στο 17ο χλμ της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισού, διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη έκτασης.

Οι συγκεντρωθέντες, που κρατούσαν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν αγώνα διαρκείας για να σταματήσουν τις όποιες εργασίες γίνουν στην επιταγμένη έκταση, ενώ απαίτησαν το κλείσιμο του υπάρχοντος καταυλισμού και του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Χαλκειός

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα