back to top
25.5 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

25.5 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε Λέσβο και Χίο με δεκάδες τραυματίες – Μερική απόσυρση των ΜΑΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Πολεμικό το σκηνικό σε Λέσβο και Χίο, όπου κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύρων και μεταναστών.

Υπό «πολιορκία» το στρατόπεδο Κυριαζή

Συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή στην περιοχή Παγανής, στην έξοδο της Μυτιλήνης προς το κεντρικό νησί. Στο στρατόπεδο αυτό λειτουργούν πολλές εν ενεργεία στρατιωτικές μονάδες και, όπως φαίνεται, χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλή διαμονή διμοιριών ΜΑΤ, που επέστρεφαν από τις θέσεις όπου διαδραματίστηκαν επεισόδια στην περιοχή του Διαβολορέματος.

Όταν πολίτες που επέστρεφαν από τις διαδηλώσεις αντιλήφθηκαν το γεγονός αυτό, πολιόρκησαν το στρατόπεδο. Ο αριθμός των διαδηλωτών μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα, και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, γύρω στις 20:00, έφτασε τις 2.000 . Τότε, και από την πίεση των συγκεντρωμένων που είχαν ανάψει και φωτιές, υποχώρησε η πόρτα της πύλης και επιχειρήθηκε είσοδος των διαδηλωτών μέσα στο στρατόπεδο. Τότε επενέβησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν μέσα στο στρατόπεδο, και με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού με το όχημα τύπου «Άτλας», απομάκρυναν τους διαδηλωτές.

Κατά τις συγκρούσεις, προκλήθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση έξω από το στρατόπεδο του στρατιωτικού σχηματισμού που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Αυτή τη στιγμή, μεγάλος όγκος των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει, ενώ σε απόσταση περί τα 1500 μέτρα από την είσοδο του στρατοπέδου, διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούονται με μικρές ομάδες νεαρών που επιχειρούν να προσεγγίσουν ξανά το στρατόπεδο.

Στη Μυτιλήνη 43 αστυνομικοί και περίπου 40 πολίτες τραυματίστηκαν στα επεισόδια που συνεχίζονταν έως αργά το απόγευμα. Σημειώνεται ότι δύο αστυνομικοί φέρουν τραύματα από σκάγια. Εξάλλου, στις 18.30 έγινε εισβολή σε ξενοδοχείο όπου έμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ στην Γέρα. Όπως έγινε γνωστό,  ομάδα ατόμων εισέβαλε στα δωμάτια των αστυνομικών, έβγαλαν τα προσωπικά τους είδη έξω στο δρόμο και τους έβαλαν φωτιά.

Στη Χίο πολίτες εισέβαλαν σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν άνδρες των ΜΑΤ και επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα των τραυματισμό εννέα εξ αυτών. Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη και 11 προσαγωγές. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ συλληφθείς είναι ένας 27χρονος, που φέρεται ότι είχε ενεργή συμμετοχή στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί ένα ακόμα άτομο και αναζητείται.

Οι διαμαρτυρίες μεταφέρθηκαν το απόγευμα και στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησαν πορεία έξω από τη Βουλή μέλη της  Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), με αίτημα την αποχώρηση των ΜΑΤ από το νησί.

«Μερική απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από τα νησιά»

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου θα έχει την Πέμπτη στις 17:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να εκτονωθεί η κατάσταση στα νησιά όπου σημειώνονται οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε -μιλώντας στον Alpha- μερική απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών σήμερα στην Μυτιλήνη και αύριο στη Χίο. Δήλωσε πάντως ενόψει της δεύτερης φάσης, ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα προχωρήσει και ότι επιδίωξη είναι να δούμε πως θα προχωρήσει καλύτερα.”Κανείς δεν θέλει να επαναληφθούν αυτές οι εικόνες”, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, ο οποίος νωρίτερα συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου.

Το μεταναστευτικό θα είναι και στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

ΣΥΡΙΖΑ: Έπρεπε να γίνουν τα νησιά μας εμπόλεμη ζώνη για να ανακαλέσει ο κ. Μητσοτάκης τα ΜΑΤ

«Ο κ. Μητσοτάκης μετά το επτάμηνο μπάχαλο και αφού μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη τα νησιά για 48 ώρες, οδηγώντας την κατάσταση σε πρωτοφανείς συνθήκες σύγκρουσης και κοινωνικής αναταραχής, ακόμα και με πυροβολισμούς, ανακαλεί άρον άρον τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Και αύριο, μετά το φιάσκο και εκ των υστέρων, καλεί σε διάλογο τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας παράλληλα τπν πρωθυπουργό «να εγκαταλείψει οριστικά την επικίνδυνη επιλογή της βίας και του αυταρχισμού, πριν η εμμονή του οδηγήσει σε θύματα».

Newsroom Αθήνα 9.84, Νεκτάριος Ανδριόπουλος, Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα