back to top
26.8 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

26.8 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Η δεύτερη ευκαιρία του Eurogroup να στηρίξει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και υγεία εν μέσω πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Λίγες ώρες πριν την αργία του καθολικού Πάσχα οι Υπουργοί Οικονομικών στη ζώνη του ευρώ θα επιχειρήσουν να δράξουν μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να αποτρέψουν τις ζοφερές για την ευρωπαική οικονομία προβλέψεις λόγω κορονοιού . Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της Ουγγαρίας απέτρεψε την λήψη αποφάσεων στο  Eurogroup της Τρίτης . 

Η εντύπωση που έχει αποκρυσταλλωθεί  λιγες ώρες μετά το λεγομενο “ναυάγιο  της Τρίτης” θέλει τους υπουργούς Οικονομικών να είναι πιο κοντά σε συμφωνία γύρω από τα μέτρα που θα στηρίξουν βραχυπρόθεσμα, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τον τομέα της υγείας.  Ταυτόχρονα όμως μεγάλη απόσταση τους χωρίζει σε σχέση με τον τρόπο χρηματοδότησης για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σήμερα  στις 18.00 ώρα Ελλάδος το Eurogroup  επιστρέφει σε τηλεδιάσκεψη με βελτιωμένες πιθανότητες  όσον αφορά στην υιοθέτηση του πακέτου των 500 δισ. ευρώ το οποίο αποτελείται εν μέρει από καθαρό “νέο” χρήμα και από παροχή πρόσθετης ρευστότητας . Στο πακέτο των 500 δισ. το “νέο” χρήμα αφορά στη χρήση μέρους των διαθέσιμων κονδυλίων του ESM (240 δισ. ευρώ επί συνόλου 410 δισ. ευρώ).

Στην περίπτωση  αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου  οι διαφωνίες αφορούν το εάν το εν λόγω ποσό θα υπόκειται στους όρους που συνοδεύουν τις προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές (ECCL). Και ένα βήμα παραπέρα, η βασική διαφωνία αφορά, στο πόσο αυστηροί θα είναι οι συγκεκριμένοι όροι, με χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά να εστιάζουν στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις ότι τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Από την άλλη ο ευρωπαικός Νότος και οι κύριοι εκπρόσωποι του,  η Γαλλία και Ισπανία, τάχθηκαν υπέρ της χρήσης όρων οι οποίοι θα πρέπει να είναι πιο ελαστικοί, άμεσα συνδεδεμένοι με την κρίση με τη γνωστή στην Ελλάδα από την εποχή των μνημονίων «τρόικα» να απορρίπτεται από όλες τις πλευρές.

Έτσι,  εν μέσω αυτών των διαφωνιών,  το βασικό  σενάριο παραμένει η δυνατότητα παροχής χρηματοδότησης σε κάθε κράτος-μέλος  ύψους 2% του ΑΕΠ της χώρας , και το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 240 δισ. ευρώ. Ωστόσο,  έχει προταθεί ως συμβιβαστική λύση ο ESM να δώσει δάνεια για την κάλυψη δαπανών υγείας χωρίς όρους & προϋποθέσεις και παράλληλα να παρέχει δάνεια για την στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών υπό ορισμένους όρους.

Όπως γράφει το Spiegel «Η αντιμετώπιση της πανδημίας παραείναι για ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, γενικό και αόριστο κριτήριο, μιας και υπάρχουν φόβοι ότι χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια για να κλείσουν τρύπες στον προϋπολογισμό τους».

Αρκετά πιο εύκολη αναμένεται η διαπραγμάτευση στα άλλα δύο πεδία της συμφωνίας:

α. Τις εγγυήσεις που θα λάβει από τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (25 δισ. ευρώ), προκειμένου – μέσω μόχλευσης – να παράσχει δάνεια 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις  με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες.  Αυτό το πρόγραμμα το οποίο δεν δείχνει να συναντά σημαντικές αντιστάσεις από τα κράτη-μέλη. Ωστόσο θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις όπως π.χ. η χρονική διάρκεια εφαρμογής του.

β. Ο δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά, ούτως ώστε να στηρίξει το μισθολογικό κόστος εταιρειών με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Πρόκειται για την  προστασία της απασχόλησης μέσω της εφαρμογής του προγράμματος της Κομισιόν SURE.

Για τα δυο parap;anv σημεία το έδαφος είναι περισσότερο βατό. Το διαβάζουμε και στο σημερινό άρθρο της εφημερίδας  Tagesspiegel του Βερολίνου που σημειώνει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα αργό δεξαμενόπλοιο. Η κρίση του κορωνοϊού δεν την κάνει ταχύπλοο. Ούτε στην επόμενη σύνοδο θα αποφασιστούν κορωνο-ομόλογα. Εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το τρίπτυχο πακέτο, το οποίο αποτελείται από τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τις νέες προληπτικές πιστωτικές γραμμές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το επίδομα εργασίας μικρής διάρκειας, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επομένως κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο βορράς δεν νοιάζεται για τον νότο».

Ωστόσο, η εκτίμηση ότι η συζήτηση για τα λεγόμενα “νέα εργαλεία”  που αφορούν στην χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας  όπως το πολυσυζητημένο “ομόλογο κορόνα” πάει για αργότερα είναι σχεδόν κοινός τόπος σήμερα στον ευρωπαϊκό  τύπο. Ας θυμηθούμε η απαίτηση της Ιταλίας να υπάρχει σαφής αναφορά σε ομόλογο στα συμπεράσματα του Eurogroup της Τρίτης ήταν ένας από τους λόγους της μη συμφωνίας .

Στέλιος Πέτσα “Μείζον ζήτημα της ημέρας αποτελεί η συνέχεια της διάσκεψης του Eurogroup”

Μείζον ζήτημα της ημέρας αποτελεί η συνέχεια της διάσκεψης του Eurogroup, δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την  σημερινη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία ώστε να βρεθεί λύση που θα εξασφαλίσει ότι η επανεκκίνηση θα είναι γρήγορη και ισχυρή, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, όπως είπε, «ευελπιστούμε οι σχετικές διαφορές να γεφυρωθούν»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινή επιστολή του με άλλους οχτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στηρίζονται στην αρχή ότι «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις» κι έχουν στόχο τη χαμηλού κόστους χρηματοδότηση για όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Κάτι που μπορεί να γίνει με την έκδοση ειδικού ευρωομολόγου.

Τόνισε πάντως ότι, αν και υποστηρίζουμε την έκδοση ευρωομολόγου, δεν πρέπει να υποτιμούμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει ήδη σε κοινοτικό επίπεδο.

Αναφέρθηκε ειδικά στη μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και  στις κρατικές ενισχύσεις και την εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στα κράτη μέλη για το 2020, την έγκριση σημαντικών εργαλείων ρευστότητας που μετά από χρόνια περιλαμβάνουν και την πατρίδα μας (συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογά της γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα να είναι δυνατή φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκ. ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία

Να διεκδικήσει και να πάρει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο σημερινό Eurogroup καλεί τον υπουργό Οικονομικών ο αρμόδιος τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύτηκε τον Νοέμβρη του 2019 απέναντι στους θεσμούς να προχωρήσει στην άρση προστασίας της κύριας κατοικίας στα τέλη Απριλίου 2020. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση, αντίθετα είχε συμφωνήσει για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος που θα περιλάμβανε προστασία της κύριας κατοικίας. Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα. Τώρα, με την κρίση του Covid-19, καλέσαμε την Ν.Δ. να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Όμως σε πολλά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι αυτό δεν θα γίνει καθώς οι θεσμοί αντιδρούν» σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος.

Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα