back to top
23.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

23.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Πρώτο 15νθημερο του Μαΐου η εισήγηση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Διαβάστε επίσης

Η Κομισιόν επιταχύνει από σήμερα τις διαδικασίες κατάρτισης του  σχεδίου χρηματοδότησης ενός  Ταμείου Ανάκαμψης  για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία.  Στόχος είναι να παρουσιασθεί η εισήγηση της Επιτροπής για το Ταμείο και για το νέο προϋπολογισμό (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) ως «τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου».
Αυτή ήταν η απόφαση στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα της ατζέντας την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τα μέτρα κατά του COvid-19  και ειδικώς τους τρόπους χορήγησης των πόρων του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το μέγεθός του. ΤΑ 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. με την διαμεσολάβηση της Επιτροπής, καλούνται τώρα  να συμφωνήσουν ποιο μέρος των κονδυλίων θα προέλθει από δάνεια και ποια η ωρίμανσή τους και ποιο τμήμα από απευθείας εισφορές.
Κυριάκος Μητσοτάκης : ” Επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης”
Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη την  πλήρη στήριξη της χώρας μας στην επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης επισημαίνοντας ότι, μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης. Ο κύριος Μητσοτάκης  πρότεινε επίσης  να επεξεργασθεί η Κομισιόν συγκεκριμένη πρόταση για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων το συντομότερο δυνατό, και  ζήτησε συνολικό σχέδιο στήριξης του τουρισμού – κάτι το οποίο τόνισαν επίσης η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο. «Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου», είπε χαρακτηριστικά.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:  ” Παρουσίαση  του σχεδίου έως τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου” 
Ισχυρή κυρία  στην νέα πραγματικότητα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, δεσμεύτηκε να συνεργαστεί στενά με τα κράτη-μέλη ώστε να παρουσιάσει την εισήγηση της Επιτροπής για το Ταμείο και για το νέο προϋπολογισμό (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) ως «τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου».
Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση της «οροφής» των ιδίων πόρων του ΠΔΠ από 1,2 σε 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. «για μία περίοδο 2-3 ετών», κάτι που θα επιτρέψει στο εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. να δανειστεί στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν διευκρίνισε ωστόσο το ύψος του δανεισμού που θα επιτρέψει αυτή η αύξηση της «οροφής». Η κ. φον ντερ Λάιεν δεν παρουσίασε στη συνεδρίαση το υπό διαμόρφωση σχέδιο της Επιτροπής, στοιχεία του οποίου διέρρευσαν στον Τύπο, που αναφερόταν σε κινητοποίηση έως και 2 τρισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.
“Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μας οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%”, είπε.
“Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Κατά τα  άλλα στο χθεσινό Ευρωπαικό Συμβούλιο  οι ισορροπίες παρέμειναν αμετακίνητες  . Η Γαλλία η Ιταλία και η Ισπανία  επέμειναν  στην παροχή επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη ώστε να μην διογκωθεί περαιτέρω το χρέος τους, και σε ένα πακέτο τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ. Οι οπαδοί της δημοσιονομικής αυστηρότητας στον  Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία , Φινλανδία ) παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση  ότι οι πόροι πρέπει να δοθούν με τη μορφή δανείων και ότι το μέγεθος πρέπει να είναι μικρότερο.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε  η παρέμβαση της  Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το  Bloomberg  και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε τους ηγέτες των «27» ότι έχουν κάνει πολύ λίγα υπερβολικά αργά και ότι ενδέχεται το ΑΕΠ της Ε.Ε. να βυθιστεί κατά 15% το 2020 .
‘Αγκελα Μέρκελ :   “Ισχυρό πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας”
Από την πλευρά της η  Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει ένα ευμεγέθες πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας στον απόηχο της πανδημίας. Αναφέρθηκε  μάλιστα  στον  διπλασιασμό του πακέτου των 540 δισ. ευρώ του Eurogroup  επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι το Βερολίνο εμφανίζεται το τελευταίο διάστημαλιγότερο αυστηρό σε σύγκριση με την Ολλανδία και την Αυστρία .
Αλλά και οι Νότιοι επέδειξαν θέληση κάποιας συνεννόησης . Η Ιταλία μέσω του πρωθυπουργού Τζουζεπε Κόντε υπέβαλε  πρόταση παρεμφερή με την ισπανική, χωρίς αναφορές σε αμοιβαιοποίηση του χρέους. Σύμφωνα με αυτήν, οι πόροι του Ταμείου  θα προκύψουν από δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε με perpetual bonds («η προτιμητέα επιλογή», όπως αναφέρεται στο ιταλικό έγγραφο) είτε με ομόλογα ορισμένης αλλά μακράς διάρκειας, με τη στήριξη εγγυήσεων των κρατών-μελών που θα δοθούν μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητα «νέο προϋπολογισμό» , νέο “Σχέδιο Μάρσαλ” 
Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια πρόταση για έναν «νέο προϋπολογισμό» και θέλουμε το Ταμείο Ανάκαμψης να στηριχθεί από τον νέο προϋπολογισμό, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την παρέμβασή του, κατά την έναρξη της διαδικτυακής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Μιλάμε για ένα Σχέδιο Μάρσαλ, πρόσθεσε, αλλά η χρηματοδότηση δεν θα έρθει από έξω, αλλά από τις ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες. «Η χρηματοδότησή του ανοίγει πολλά ερωτήματα, αλλά πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη». Είναι σημαντικό σημείωσε «να αποσαφηνίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε και για ποια ανάκαμψη μιλάμε. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την πράσινη Συμφωνία, ούτε μια πιο ψηφιακή Ευρώπη. Αυτό θα δώσει τον τόνο στις συζητήσεις».
Ως προς τη δυνατότητα έκδοσης κοινών ομολόγων είπε ότι θα πρέπει να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ενώ στις 5 Μαΐου η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τη διάσκεψη των προέδρων του ΕΚ, κατά την οποία εξέφρασε την προσδοκία να μπει το πλαίσιο αυτής της διάρθρωσης.
Τα ποσά που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό θα χρηματοδοτηθούν από τις αγορές, είπε, καθώς δεν υπάρχει άλλο εργαλείο και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα και για δάνεια και για χρηματοδότηση ή επιχορηγήσεις, οι οποίες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε πολύ σύντομο διάστημα.
Ο ίδιος διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων στις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας «γιατί αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και πόσο χρειαζόμαστε κοινή απάντηση», εξήγησε.
Newsroom Αθήνα 984 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα