back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Ενδεχόμενο αύξησης των γεννήσεων στην Ελλάδα λόγω COVID-19

Διαβάστε επίσης

Αύξηση στις γεννήσεις αναμένεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, στις αρχές του 2021, ακριβώς όπως έγινε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ειδικοί επικαλούνται την αύξηση της αδρεναλίνης και την έκκριση ντοπαμίνης που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό ο φόβος του COVID-19 με αποτέλεσμα  την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας και την ενίσχυση της λίμπιντο.

Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, είναι η μελλοντική οικονομική κρίση

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας δείχνει ότι το 82% των ερωτηθέντων δεν σχεδιάζουν να κάνουν παιδί όσο κρατά η πανδημία Covid-19. Επιπλέον, από όσους σχεδίαζαν να κάνουν παιδί προτού ξεσπάσει η πανδημία, πάνω από το ένα τρίτο (37%) εγκατέλειψαν πια τα σχέδια τους. Οι βασικές αιτίες είναι οι ανησυχίες για μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες (58%) και οι πιθανές συνέπειες στην εγκυμοσύνη λόγω της Covid-19.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, από το  Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, εκτιμάται πως θα έχουμε μια αύξηση περίπου 15% σε εγκυμοσύνες. «Έχουμε αναρτήσει στη σελίδα μας ένα σχετικό ερωτηματολόγιο από το Μάρτιο. Πήραμε 150 απαντήσεις, μέχρι στιγμής» εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Θάνος Ασκητής. «Είναι ακόμη νωρίς να έχουμε ακριβή δεδομένα ωστόσο από τις έως τώρα απαντήσεις προκύπτει μια αύξηση 15% στις γεννήσεις στη χώρα μας γεγονός που θεωρώ πολύ θετικό αλλά όχι να δούμε ένα baby boom. Η ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση δεν τους παρακινεί στην επιθυμία απόκτησης τέκνων.  Τον Ιούλιο – Αύγουστο θα έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας. Μακάρι να δούμε ένα baby boom καθώς η χώρα μας, το έχει μεγάλη ανάγκη με δημογραφικό δείκτη 1,1», εύχεται ο κ. Ασκητής.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα