back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Politico: Το Παρίσι βάζει την ιδέα και το Βερολίνο … τον λογαριασμό ύψους 500 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της Ε.Ε έχει την υποχρέωση να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος σε μεγάλη κλίμακα προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα, που είναι τόσο μεγάλο που καμία χώρα δεν μπορεί να το διαχειριστεί από μόνη της. Η σχετική κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος πρότειναν τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από κοινή έκδοση χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διανέμονται στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού.

Επί της ουσίας θέλουν η κοινή απάντηση της Ευρώπης στον κορονοϊό να γίνει μέσω επιχορηγήσεων και όχι απλών δανείων με ένα ποσό που είναι αρκετά υψηλότερο από όσο θα ανέμενε κανείς.

Έτσι λειτουργεί η Ε.Ε…

Η Γερμανία και η Γαλλία παρά τις όποιες διαφορές τους τελικά τις ξεπερνούν δημιουργώντας μια «γέφυρα» συνεννόησης με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Ή τουλάχιστον αυτό εκτιμούν οι ρομαντικοί… Οι πραγματιστές θεωρούν πως για ακόμα μια φορά το Παρίσι είχε την ιδέα και το Βερολίνο τον λογαριασμό…

Ο Μακρόν και η Μέρκελ επίσης προχώρησαν σε μια σπάνια κίνηση απαιτώντας πιο συγκροτημένες απαντήσεις/ πολιτικές σε ό,τι αφορά το εμπόριο και τη βιομηχανία. Η Κομισιόν θα πρέπει «να εκσυγχρονίσει την πολιτική του ανταγωνισμού επιταχύνοντας την προσαρμογή της κρατικής βοήθειας σε συνάρτηση με τους κανόνες ανταγωνισμού» ανέφερε η κοινή ανακοίνωσή τους. «Νομίζω ότι θα το σκεφτούμε συγκεκριμένα και πιστεύω ότι μετά την κρίση θα δράσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα σχετικά με το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε Ευρωπαίους πρωταθλητές» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

«Έχουμε δει άλλους είτε στις ΗΠΑ, είτε στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα που βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε παγκόσμιους πρωταθλητές και πιστεύω πως αυτή η προσέγγιση είναι η απαιτούμενη απάντηση» δήλωσε από την πλευρά του ο Μακρόν. «Αν θέλουμε τεχνολογική… κυριαρχία θα πρέπει να υιοθετήσουμε νέους νόμους σχετικά με τον ανταγωνισμό, που έως τώρα έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στους καταναλωτές και όχι προς υπεράσπιση ευρωπαϊκών πρωτοπόρων» προσέθεσε.

Οι αντιδράσεις…

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εργαστεί προς αυτό το σκοπό με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ ωστόσο να υπενθυμίζει ότι χρειάζεται ομοφωνία. Ιταλία και Ισπανία συμφώνησαν όχι όμως και η Αυστρία. Ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς δεν φάνηκε να πείθεται: «έχουμε ήδη βοηθήσει τις περισσότερο πληγείσες χώρες με δάνεια» είπε.

Η πρόταση

Η γαλλογερμανική πρόταση αποτελείται από τέσσερα μέρη. Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης αυτό θα «ενισχύσει την ανθεκτικότητα, τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών και θα αυξήσει ειδικά τις επενδύσεις στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση και στην ενδυνάμωση της έρευνας και της καινοτομίας». Το Ταμείο θα είναι μία «έκτακτη συμπληρωματική διάταξη, ενταγμένη στην απόφαση των ιδίων πόρων» του ΠΔΠ, «με ένα σαφώς καθορισμένο μέγεθος και ημερομηνία λήξης και συνδεδεμένο με ένα δεσμευτικό σχέδιο αποπληρωμής» πέρα από τον χρονικό ορίζοντα του νέου προϋπολογισμού.

Το δεύτερο μέρος είναι η «στρατηγική υγείας», εστιάζει στην ενίσχυση των ενιαίων υγειονομικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. Ο στόχος, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, είναι, με σεβασμό στις εθνικές αρμοδιότητες στον τομέα αυτό, «να αναβαθμιστεί η ευρωπαϊκή διάσταση της υγειονομικής περίθαλψης και να περιοριστεί η εξάρτηση της Ε.Ε.». Στην υπηρεσία του, Γαλλία και Γερμανία προτείνουν την ενίσχυση της χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη φαρμάκων και ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, τη δημιουργία πανευρωπαϊκών αποθεμάτων ιατρικών προϊόντων και εξοπλισμού και την προώθηση της παραγωγής τους εντός Ε.Ε., τον συντονισμό της προμήθειας μελλοντικών θεραπειών ή εμβολίων, τη σύσταση νέας ομάδας δράσης εντός του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για την κοινή αντιμετώπιση μελλοντικών επιδημιών και την εναρμόνιση των εθνικών μεθοδολογιών για επιδημιολογικά δεδομένα.

Το τρίτο μέρος αφορά ειδικά τις προτεραιότητες της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής ατζέντας. Παρίσι και Βερολίνο ζητούν μεταξύ άλλων πιο απαιτητικούς στόχους μείωσης των εκπομπών έως το 2030.

Οι δύο χώρες δεσμεύονται υπέρ της γαλλικής εμπνεύσεως προτεραιότητα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας.

Πολιτική ενοποίηση στο βάθος…

Λίγες μέρες μετά την υπόνοια περί «πολιτικής ενοποίησης» ως απάντηση στα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης στη «σκιά» της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η Μέρκελ είχε επαναλάβει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω» και αυτό ίσως απαιτήσει «την αναθεώρηση των συνθηκών» και «μεγαλύτερη συνεργασία».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η προγραμματισμένη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που υποτίθεται θα πρέπει να καταλήξει σε προτάσεις για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις εντός των επόμενων δύο ετών θα πραγματοποιηθεί «με πολύ διαφορετικό τρόπο μετά την πανδημία επειδή θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον της Ε.Ε» προσθέτοντας ότι «κανένα έθνος κράτος δεν θα έχει μέλλον μόνο του».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα