back to top
29.5 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

29.5 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο COvid-19 απειλεί 60 εκατ. ανθρώπους με “ακραία φτώχεια”

Διαβάστε επίσης

Μέχρι 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα ωθηθούν στην «ακραία φτώχεια» από τον κορονοϊό προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο David Malpass δήλωσε ότι η τράπεζα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 5% φέτος καθώς τα έθνη αντιμετωπίζουν την πανδημία. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, με τις φτωχότερες χώρες να αισθάνονται το βάρος. «Εκατομμύρια βιοποριστικά μέσα έχουν καταστραφεί και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει για τα επόμενα χρόνια».

Η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει την «ακραία φτώχεια» το να ζει κάποιος με λιγότερα από 1,90 $ την ημέρα.
Η Τράπεζα, με έδρα την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, προσφέρει 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Ο κ. Malpass είπε ότι 100 χώρες, που φιλοξενούν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν ήδη λάβει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης.

«Παρόλο που η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει σημαντικούς πόρους, αυτοί δεν θα είναι αρκετοί» πρόσθεσε. Η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάστηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ένα σχέδιο που επιτρέπει στις φτωχότερες χώρες να ζητήσουν ελάφρυνση του χρέους για την αποπληρωμή των δανείων που οφείλονται στα μέλη της G20 έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα, ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan bank, δήλωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού πρέπει να χρησιμεύσει ως «προειδοποίηση» για να οικοδομηθεί μια δικαιότερη κοινωνία. «Είναι ένθερμη επιθυμία μου να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση ως καταλύτη για την ανοικοδόμηση μιας οικονομίας που δημιουργεί και διατηρεί ευκαιρίες για δραματικά περισσότερους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που έχουν μείνει πίσω για πολύ καιρό», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, πριν από την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της τράπεζας εχτές,Τρίτη.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα