back to top
20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Θόδωρος Γρηγοριάδης στον ΑΘΗΝΑ 9.84: «Τη λογοτεχνία την κατοχυρώνει η εκπαίδευση στα σχολεία»

Διαβάστε επίσης

Ο Θόδωρος Γρηγοριάδης, συγγραφέας του κειμένου με τίτλο “Το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας” του οποίου απόσπασμα κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι στο εξεταζόμενο μάθημα “Νεοελληνική Γλώσσα και λογοτεχνία”, στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την Έλενα Χατζηϊωάννου.

Πρόκειται για το τελευταίο κείμενό του, το οποίο έγραψε την περίοδο του “εγκλεισμού”, και δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Το θέμα αφορούσε πραγματικά το διάβασμα. Σε προσωπικό επίπεδο μιλούσα για το διάβασμα ως παρηγοριά, ως ενδοσκόπηση. Δεν θέλω να σχολιάσω το κείμενο επειδή αυτή την ώρα μπορεί ήδη να διορθώνονται τα γραπτά των υποψηφίων. Εντυπωσιάστηκα με την επιλογή του κειμένου μου από την αρμόδια επιτροπή για τις φετινές πανελλαδικές. Προφανώς το σκεπτικό ήταν να μπει κάτι σύγχρονο, από ένα νεότερο λογοτέχνη. Υπάρχει μετατόπιση φιλολογική προς τις νεότερες γενιές. Και πέρυσι που επέλεξαν ένα διήγημα μου για να ενταχθεί σε σχολικό βιβλίο χάρηκα πολύ. Την λογοτεχνία την κατοχυρώνει η εκπαίδευση στα σχολεία” θα πει ο Θόδωρος Γρηγοριάδης, ο οποίος έχει εργαστεί σε σχολείο και σε βιβλιοθήκες και παροτρύνει τους ακροατές -αναγνώστες να τις επισκέπτονται.

Μεγάλωσα σε αγροτική κοινωνία
“Μεγάλωσα σε αγροτική κοινωνία. Από μικρός διάβαζα λίγο παράνομα, αλλά πολύ. Παράλληλα ως παιδί έπρεπε να ασχοληθώ και με την αγροτική εργασία και τα καπνά. Θυμάμαι περιμέναμε την κινητή βιβλιοθήκη να μας αφήσουν αντίτυπα. Το διάβασμα με βοήθησε να ξεφύγω από έναν μικρό τόπο στο ορεινό Παγγαίο”, θα συμπληρώσει αναφερόμενος σε απόσπασμα του κειμένου, στο οποίο αποκαλύπτει ότι μία φορά “ανέβασε πυρετό”, παραπάνω, για να τελειώσει το “Ανθρώπινο κτήνος” του Ζολά.
“Η ανάγκη για αφηγήσεις δεν θα εκλείψει ποτέ. Η σχέση με το βιβλίο είναι υπέροχη εμπειρία. Να μπεις σε ένα βιβλιοπωλείο να ψάξεις ή σε μια βιβλιοθήκη να «σκονιστείς από τα βιβλία». Τα παιδιά που θα ενδιαφερθούν για την λογοτεχνία θα είναι πάντα λιγότερα. Έστω κι ένα παιδί να κερδίσουμε και να στραφεί στη λογοτεχνία, θα είναι κέρδος. Θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι βιβλιοθήκες και οι επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία. Αν διαβάζει κανείς ένα τέταρτο την ημέρα, είναι 20 σελίδες, στον μήνα θα είναι ένα βιβλίο”.
*Το τελευταίο βιβλίο του Θόδωρου Γρηγοριάδη , το χρονικό “Το βιβλίο του πατέρα”, κυκλοφόρησε πριν από 6 μήνες από τις εκδόσεις Πατάκη.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα