back to top
27.7 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

27.7 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Τραμπ παρατείνει την αναστολή χορήγησης βίζα σε μετανάστες έως τον Δεκέμβριο

Διαβάστε επίσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους την “αναστολή” χορήγησης πράσινων καρτών, αδειών μόνιμης παραμονής, σε μετανάστες, την οποία αποφάσισε πριν από δύο μήνες, επεκτείνοντας το μέτρο αυτό σε πολλές άλλες θεωρήσεις εισόδου για εργασία, ανακοίνωσε σήμερα ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η απόφαση αυτή θα ανοίξει περίπου 525.000 θέσεις εργασίας για Αμερικανούς πολίτες.

“Προτεραιότητα του προέδρου είναι να επιστρέψουν οι Αμερικάνοι στη δουλειά”, είπε.
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 13,3% τον Μάιο, έναντι 3,5% το Φεβρουάριο, λόγω των μέτρων περιορισμού που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.
Αντιμέτωπος με αυτήν την σκληρή πραγματικότητα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υπέγραψε πριν από δύο μήνες ένα εκτελεστικό διάταγμα διά του οποίου ανασταλλόταν για 60 ημέρες η έκδοση “πράσινων καρτών”, οι οποίες προσφέρουν καθεστώς μόνιμου κατοίκου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το διάταγμα δεν αφορούσε τις θεωρήσεις εισόδου για εποχική εργασία.

To νέο διάταγμα θα παρατείνει αυτή την “παύση” έως τις 31 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει διάφορους τύπους θεωρήσεων εισόδου, συμπεριλαμβανομένης της H1B που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας ή της μεταφοράς βίζας στις τάξεις των εταιρειών που χρησιμοποιείται για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή (21/06), σε συνέντευξή του στο Fox News τους νέους περιορισμούς στη χορήγηση βίζας για την είσοδο στις ΗΠΑ αλλοδαπών εργαζόμενων.
Ερωτηθείς εάν θα ισχύουν εξαιρέσεις από τους νέους περιορισμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι αυτές θα είναι πολύ λίγες.

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, έχουν ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να μην εμποδίσει την είσοδο αλλοδαπών εργαζόμενων στις ΗΠΑ, καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα βλάψει την οικονομία.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη λάβει αρκετά μέτρα για να περιορίσει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ, επικαλούμενη την πανδημία: Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε η προσωρινή αναστολή παροχής άδειας μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ για κάποιους μετανάστες. Επίσης τον Μάρτιο είχαν επιβληθεί υγειονομικοί κανόνες που επιτρέπουν την άμεση απέλαση μεταναστών που συλλαμβάνονται χωρίς χαρτιά στα σύνορα και οι οποίο σχεδόν αποκλέιουν την πρόσβαση στο αμερικανικό σύστημα παροχής ασύλου.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό θα παραμείνουν κλειστά για τις μη αναγκαίες μετακινήσεις, ένα μέτρο το οποίο έχει παρατεθεί επανειλημμένα.
Εξάλλου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει εκ νέου να τερματίσει το πρόγραμμα που προστατεύει τους λεγόμενους «Ονειροπόλους», τους μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ παράτυπα όταν ήταν ανήλικοι.

Μιλώντας στο Fox News επεσήμανε ότι κυβέρνησή του σκοπεύει να ακυρώσει το πρόγραμμα DACA, που τους προστατεύει από την απέλαση, πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της για να πετύχει τον στόχο του να μειώσει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα