back to top
33.6 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

33.6 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

Αξιολογήστε τις ψηφιακές σας δεξιότητες

Διαβάστε επίσης

Αν μέχρι χθες ένας ωκεανός πληροφοριών σας χώριζε από τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να περιηγηθεί στο διαδίκτυο και να κάνει χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου και όχι μόνο, σήμερα, αρκεί ένα κλικ στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών. Το κάνατε και νιώθετε ακόμη μπερδεμένοι για το τι ακριβώς χρειάζεστε και πώς θα το βρείτε; Χαλαρώστε. Ξεκλέψτε περίπου 20 λεπτά της ώρας και κάντε κλικ στο εργαλείο αυτοαξιολόγησης. Το πολύτιμο αυτό εργαλείο θα αξιολογήσει το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων σας και, ανάλογα με αυτό, θα σας προτείνει να παρακολουθήσετε συγκεκριμένη σειρά μαθημάτων.

214 μαθήματα παρέχονται σήμερα από την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών. Από την έναρξη της λειτουργίας της, στις 6 Μαϊου, προστέθηκαν 58 μαθήματα. Είναι ” 1800 ώρες δωρεάν αλλά και ποιοτικής εκπαίδευσης” σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος παρουσιάζοντας, σήμερα, στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, την ανανεωμένη Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών.

 

Στόχος η ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών
“O στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να ενδυναμώσουμε τους πολίτες της χώρας μας με ψηφιακές δεξιότητες για δύο λόγους: για να μπορούν όλοι οι πολίτες να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία τα οποία διαθέτουμε μέσα από το gov.gr. Δεν έχει νόημα να ψηφιοποιούμε το Κράτος και να προσπαθούμε να φέρουμε το σύνολο των υπηρεσιών στον υπολογιστή και στο έξυπνο κινητό, εάν οι πολίτες δεν μπορούν να καταναλώσουν αυτές τις υπηρεσίες, εάν δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτά τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία” τόνισε ο κ. Ζαριφόπουλος.

“Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την αγορά εργασίας διότι όλες οι έρευνες καταδεικνύουν ότι οι δουλειές του μέλλοντος- ένα μέλλον που δεν θα έρθει σε 15-20 χρόνια- είναι, ουσιαστικά, τώρα- σε ένα μεγάλο ποσοστό θα απαιτούν βασικές ψηφιακές δεξιότητες και σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες. Πώς θα μπορέσουμε λοιπόν να ενδυναμώσουμε τους πολίτες της χώρας, να τους εξοπλίσουμε με αυτές της ψηφιακές δεξιότητες ώστε να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας και τις νέες απαιτήσεις. Πώς θα μπρέσουμε να εκπαιδεύσουμε το σύνολο του πληθυσμού; Τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να φτάσουμε και στον συμπολίτη μας ο οποίος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας και δεν μπορεί δια ζώσης να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα που θα του ενισχύσουν αυτές τις ψηφιακές δεξιότητες; Η λύση είναι το διαδίκτυο” υπογράμμισε ο υφυπουργός Ψηφιακή Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Το εργαλείο αυτοαξιολόγησης
Το εργαλείο αυτοαξιολόγησης είναι από τα τελευταία στοιχεία που προστέθηκαν στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών και απευθύνεται σε χρήστες τόσο με στοιχειώδες όσο και με υψηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Η προσέγγιση της υλοποίησης βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ψηφιακών Ικανοτήτων DigComp v2.1.  Στην ουσία πρόκειται για ένα τεστ 63ων ερωτήσεων στις οποίες ο χρήστης απαντά με μία από τις προτεινόμενες απαντήσεις: δεν γνωρίζω πώς γίνεται, γνωρίζω αλλά χρειάζομαι βοήθεια, γνωρίζω και δεν χρειάζομαι βοήθεια, γνωρίζω και μπορώ να δείξω και σε άλλους .  Οι ερωτήσεις αφορούν συνολικά 21 δεξιότητες, ταξινομημένες σε πέντε ομάδες ψηφιακών δεξιοτήτων: βασική χρήση πληροφοριών και δεδομένων, επικοινωνία και συνεργασία, δημιουργία ψηφιακού περιοχομένου, ασφάλεια και επίλυση προβλημάτων. Ολοκληρώνοντας το ερωτηματολόγιο ο χρήστης αξιολογείται, για κάθε μία από αυτές, με ένα έως τρία αστεράκια που αντιστοιχούν σε στοιχειώδες, ενδιάμεσο και προχωρημένο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.

 

Το εργαλείο αυτοαξιολόγησης προτείνει επίσης στον χρήστη τα μαθήματα που θα τον ενδιέφεραν. Αρκεί ο χρήστης να κάνει κλικ στην ένδειξη “προτεινόμενα μαθήματα” που εμφανίζεται κάτω από την αξιολόγησή του και αμέσως έχει πρόσβαση στο προτεινόμενο υλικό. Τα μαθήματα διατίθενται στα ελληνικά και τα αγγλικά και παρέχονται από ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, γνωστές διεθνείς εταιρείες, τραπεζικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και οργανισμούς ψηφιακής εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λιγότερο από δύο μήνες λειτουργίας περισσότεροι από 160.000 μοναδικοί χρήστες επισκέφθηκαν  την ιστοσελίδα nationaldigitalacademy.gov.gr  και έκαναν χρήση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα