back to top
23.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

23.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκπαιδευτήρια “Ζηρίδη”: η πτώχευση, οι εκπαιδευτικοί και το άδηλο μέλλον

Διαβάστε επίσης

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον κόσμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης η είδηση ότι έπειτα από 87 χρόνια ένα από τα παλαιότερα και πιο εμβληματικά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «κατεβάζει ρολά».

Τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», που εδώ και χρόνια αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα χρωστώντας υπέρογκα ποσά σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αναστέλλουν τις εγγραφές για την ερχόμενη σχολική χρονιά και επιστρέφουν τις προκαταβολές, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως αν η διοίκηση θα καταθέσει αίτημα αναστολής ή κατάργησης στο υπουργείο Παιδείας. Ως εκ τούτου χιλιάδες γονείς βρίσκονται στον αέρα αναζητώντας νέα σχολική στέγη για τα παιδιά τους, καθώς ο αριθμός των μαθητών ξεπερνά τους 1.000, ενώ οι τουλάχιστον επί τρεις μήνες απλήρωτοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται «στον αέρα», αφού δεν έχουν λάβει απαντήσεις για τις προθέσεις της διοίκησης του σχολείου.

Τα οικονομικά προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους μετά το 2002, όταν τα εκπαιδευτήρια μεταφέρθηκαν από την Κηφισίας σε καινούργια και υπερσύγχρονα κτίρια στα Σπάτα. Από το 2004 ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων, τα χρέη συσσωρεύονταν και το 2017 οι εγκαταστάσεις στα Σπάτα πέρασαν με πλειστηριασμό στα χέρια της τράπεζας λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, υπήρξαν κατά διαστήματα καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών, ενώ η κατάσταση έγινε απελπιστική στη διάρκεια της καραντίνας, όταν οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση την ώρα που η διοίκηση του σχολείου τους ενημέρωσε ότι θα προβεί σε αναστολή λειτουργίας του σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν καταγγέλλοντας το γεγονός, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καθιστούσε σαφές ότι κανένα εκπαιδευτήριο που υλοποιεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές τους δεν δύναται να προβεί σε αναστολή λειτουργίας. Η διοίκηση αμέσως μετά εξόφλησε τον Μάρτιο, όμως αυτά τα χρήματα ήταν και τα τελευταία που έλαβαν οι δάσκαλοι και καθηγητές του σχολείου, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Αβεβαιότητα για το μέλλον

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, την ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η νομοθεσία ορίζει ότι ένα ιδιωτικό σχολείο μπορεί να κλείσει μόνο εάν η ιδιοκτησία καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας αίτηση αναστολής που ισχύει για ένα έτος ή κατάργησης που ισχύει για τρία έτη. Το αίτημα αυτό εξετάζεται και υπογράφεται από τον/την υπουργό Παιδείας. Σημειώνεται ότι κανένα ιδιωτικό σχολείο που καταθέτει την αίτηση δεν μπορεί να κλείσει νωρίτερα από τη λήξη του σχολικού έτους, δηλαδή στις 31 Αυγούστου.

Αν η ιδιοκτησία των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη προχωρήσει στην εν λόγω αίτηση, οι εκπαιδευτικοί μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν θα είναι ούτε εργαζόμενοι ούτε απολυμένοι καθώς ούτε θα πληρώνονται ούτε θα μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Ταυτόχρονα δεν θα μπορούν να αναζητήσουν άλλη εργασία καθώς θα φαίνεται ότι «εργάζονται» και άρα δεν θα έχουν χαρτί απόλυσης στα χέρια τους.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, η νομοθεσία ορίζει ότι απολυμένος μπορεί να θεωρηθεί μόνο εκείνος του οποίου η σύμβαση καταγγέλθηκε και καταγγελία αυτή της σύμβασης κριθεί νόμιμη. Μόνο τότε ο αρμόδιος Διευθυντής Εκπαίδευσης μπορεί να υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη απόλυσης, με βάση την οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους.

Με νέα ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για επιχείρηση παραπλάνησης των «απελπισμένων και τρομοκρατημένων» εκπαιδευτικών από διευθυντικά στελέχη του Γυμνασίου-ΛυκεΟΙΕΛΕ

ίου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, υποστηρίζοντας πως τους ωθούν να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα απαλλάξουν την ιδιοκτησία από την καταβολή των αποζημιώσεων και των υπόλοιπων μισθών.

Ειδικότερα, η ΟΙΕΛΕ αναφέρει:

«Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κλείνει μόνο με υπογεγραμμένη απόφαση αυτού που του χορήγησε την άδεια λειτουργίας, δηλ. του Υπουργού Παιδείας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιείται υποχρεωτικά στη λήξη του σχολικού έτους, δηλ. την 31/8. Με το κλείσιμο ενός σχολείου, έρχεται η αυτεπάγγελτη καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατοχυρώνουν μέχρι εκείνη την ημέρα δικαιώματα μισθοδοσίας, αποζημίωσης και προϋπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι:

Α) Η σύμβαση εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λύεται με το θάνατο, την έκπτωση, την αποδοχή παραίτησης και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και εκδίδεται σχετική πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης (βλ. Ν. 682/77).
Β) Σύμφωνα με σειρά εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί καταγγελία σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Εργάνη, αν δεν εκδοθεί πρώτα διαπιστωτική πράξη απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία».

Ισίδωρος Ρούσσος

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα