back to top
25.7 C
Athens
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2024

25.7 C
Athens
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN: Διάλογος υπό προϋποθέσεις

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις και να αρχίσουμε να συζητάμε, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο CNN.

Υπογράμμισε, ότι διαφορά μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και σημείωσε ότι μπορούμε να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες το θέμα αυτό και αν δεν μπορέσουμε να το επιλύσουμε, μπορούμε πάντα να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο ώστε να εκδώσει μία απόφαση για λογαριασμό μας.

«Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι τετελεσμένα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προειδοποίησε εξάλλου για κυρώσεις εάν η γειτονική χώρα συνεχίσει αυτή την στάση.

«Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν αλλάξει στάση θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική της σχέση με την Ευρώπη. Διότι προκλήσεις αυτού του είδους δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο αυξημένο επίπεδο προκλητικότητας από πλευράς της Τουρκίας σε διάφορα μέτωπα, ενώ κατέστησε σαφές ότι «αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία, διεκδικώντας αυτό που θεωρούμε ότι συνιστά ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να αμφισβητεί αυτό το δεδομένο αποστέλλοντας όχι μόνο ένα ερευνητικό σκάφος αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων στην περιοχή”. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο ταχείας κλιμάκωσης της έντασης, υπογραμμίζοντας ότι “το συμβάν της προηγούμενης εβδομάδας, όταν δύο σκάφη ουσιαστικά συγκρούστηκαν και δεν είναι αυτό που θέλουμε να βλέπουμε στην περιοχή».

«Φυσικά θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που θα επιδιώξουν μία κλιμάκωση. Συνεπώς, το μήνυμα μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να συνομιλήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Μόλις συνάψαμε μία πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Πρόκειται για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες συμφωνίες στην περιοχή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς εάν «με όλα αυτά που γίνονται και με τις διεκδικήσεις κυριαρχίας στην περιοχή υπάρχει στην πραγματικότητα περιθώριο για διάλογο», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «ναι υπάρχει περιθώριο για διάλογο, εφόσον δεν γίνονται μονομερείς ενέργειες. Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Αν η Τουρκία θεωρεί ότι αυτές οι περιοχές είναι αμφισβητούμενες, εμείς θεωρούμε ότι αποτελούν τμήμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν μαζί μας. Αυτό προτείνουμε πάντα. Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι τετελεσμένα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αίσθηση του είναι ότι η Τουρκία απομονώνεται όσο προωθεί αυτές τις πολιτικές, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μία συμπεριφορά που δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Επεσήμανε ότι «αποτελεί ζήτημα μεγάλης ανησυχίας για την Ευρώπη στο σύνολό της, όπως και για το ΝΑΤΟ» και σημείωσε ότι η Τουρκία «δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα ανέμενε κανείς από συμμαχική χώρα».

«Έχω θέσει το ζήτημα στον Γενικό Γραμματέα και θα το θέσω ξανά εντός του ΝΑΤΟ. Νομίζω αυτό που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν το επίπεδο της έντασης. Αλλά πρέπει να επαναλάβω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν είναι αυτή που έχει οδηγήσει πρώτη σε κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των κυρώσεων υπογράμμισε ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί να ετοιμάσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα έναν κατάλογο επιλογών, στον οποίο θα περιγράφεται σειρά κυρώσεων κατά της Τουρκίας που θα μπορούσαν να εξεταστούν, εάν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια στάση».

«Εάν όντως η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πιστεύω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μόνο μέσο που θα έχουμε στη διάθεσή μας για να την αποτρέψουμε από την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πραγματικά θα ευχόμουν να μην συνέβαινε αυτό και η Ελλάδα να μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τη δημιουργία μιας εποικοδομητικής σχέσης με την Ευρώπη. Αυτό ακριβώς πρότεινα στον Πρόεδρο Ερντογάν, όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά πέρσι τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, όμως, έκτοτε η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς».

«Πάντα υπάρχουν περιθώρια για την Τουρκία να αλλάξει την προσέγγισή της. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ότι αν δεν αλλάξει στάση θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική σχέση της με την Ευρώπη. Διότι προκλήσεις αυτού του είδους δεν είναι δυνατόν να μένουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάμε σε νέο lock down. Υπογράμμισε ότι «περιμέναμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων καθώς ανοίξαμε την οικονομία μας και τον τουρισμό» και σημείωσε ότι «έχουμε λάβει ορισμένα πρόσθετα μέτρα και ελπίζουμε ότι θα κρατήσουμε τα κρούσματα γύρω από έναν αριθμό που θα μπορούμε εύκολα να τα διαχειριστούμε».

«Αν παραμείνουν εκεί, δεν θα ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο να δεχθεί πίεση το σύστημα υγείας μας», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την οικονομία όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και «να σώσουμε ό,τι μπορούμε από την τουριστική περίοδο» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας πολύ ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες».

Η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία, «όχι όμως όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα