back to top
26.6 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

26.6 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Διαβάστε επίσης

Νέα παράταση έως 31/12/2020 της δήλωσης προς τους Ο.Τ.Α. των αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων αλλά και των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων τους, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για έλλειψη σαφών οδηγιών συμπλήρωσης των πεδίων στην πλατφόρμα της Κ.Ε.Δ.Ε. που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πολίτες αλλά και στους φοροτεχνικούς – λογιστές.

«Η παράταση αυτή είναι απόλυτα αναγκαία, τόσο για το συμφέρον των πολιτών όσο και των δήμων» λέει στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς . Η πλατφόρμα είναι πολύ καλή τεχνολογικά ωστόσο δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης».

«Η παράταση αυτή λήγει 31 Αυγούστου εντός των θερινών διακοπών, ένα μήνα προ της λήξης της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων (30.9) και υπό συνθήκες δυσχερέστατης πρόσβασης και μόνον με ραντεβού, των ενδιαφερομένων πολιτών προς τις υπηρεσίες εσόδων των οικείων Δήμων, λόγω κορονοϊού. Υπάρχουν επιμέρους προβλήματα και ιδιορυθμίες που δεν μπορούν να λυθούν μέσω της πλατφόρμας» εξηγεί ο κ. Παραδιάς. «Όπως π.χ. η διόρθωση των εμβαδών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ, όπως και η αλλαγή χρήσης ακινήτου».

Τα πρόστιμα

«Να τονίσω ότι η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής. Σημειωτέον ότι τα δημοτικά τέλη στην επαγγελματική χρήση είναι μεσοσταθμικά πενταπλάσια από την οικιακή. Επίσης όσοι ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν διορθωτική δήλωση δεν θα μπορέσουν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν το ακίνητό τους, αφού για τη σύνταξη συμβολαίων και τη μεταβίβαση ακινήτου είναι απολύτως απαραίτητη η βεβαίωση  ότι δεν έχουν οφειλές στους δήμους».

«Ζητάμε παράταση της προθεσμίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ ως προς όλες τις λειτουργίες της και  την περαιτέρω αδιάλειπτη συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας αυτής», καταλήγει ο κ. Παραδιάς.

Προτάσεις

Η Ομοσπονδία με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ζητά να συνεχιστεί η λειτουργία της πλατφόρμας με πολύ χαμηλά πρόστιμα, σταδιακά προσαυξανόμενα, για όσους ιδιοκτήτες καθυστερούν, όπως γίνεται με τα αυθαίρετα. Ωστόσο στην περίπτωση που αποφασιστεί διακοπή της πλατφόρμας η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει: 

  • Στα αδήλωτα εμβαδά τα πρόστιμα να μειωθούν στο 25% της βασικής οφειλής.
  • Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών, και από τον, γνωστό πλέον  στους Δήμους (online με το ΔΕΔΔΗΕ), χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά.
  • Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει άμεσα στην πενταετία, που ισχύει σήμερα πλέον και για τις αξιώσεις του Δημοσίου.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα