back to top
17.7 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

17.7 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις

Διαβάστε επίσης

Πρόθυμη για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις δηλώνει η Τουρκία απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση νωρίτερα του Γ.Γ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών “ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων μεταξύ θαλάσσιων και αεροπορικών στοιχείων.

Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών”.

Η Τουρκία δηλώνει ότι αναμένει την ανταπόκριση της Ελλάδας και δηλώνει έτοιμη για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ενοχλημένη φαίνεται την ίδια ώρα η Αθήνα σχετικά με την ανακοίνωση του Γ.Γ της βορειατλαντικής συμμαχίας για επικείμενες τεχνικές συζητήσεις με την Άγκυρα και με διαρροή της μέσω διπλωματικών πηγών ξεκαθαρίζει πως η υποβολή, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, ενός εγγράφου προτάσεων με σκοπό τη σύσταση μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων δεν συνιστά σε καμία περίπτωση συμφωνία για έναρξη τεχνικού διαλόγου.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι η αποκλιμάκωση θα είναι εφικτή μόνο ύστερα από άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Νωρίτερα μέσω ανάρτησης του στο Twitter o γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε για επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως υπάρχει συμφωνία για τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Συμμάχων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα