back to top
29.5 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

29.5 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο … γρίφος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών – Πως θα καλυφθούν οι απώλειες

Διαβάστε επίσης

Σε… οικονομικό γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ο περιορισμός των εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από την 1η Ιανουαρίου του 2021, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ και θεωρείται πιθανό ότι θα καλύψει και εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο ΕΦΚΑ, ο οποίος καταγράφει σημαντική υποχώρηση εισφορών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η μείωση θα κατευθυνθεί στις εισφορές προς ΟΑΕΔ.

Ωστόσο, ο ΟΑΕΔ έχει ήδη απορροφήσει την πρώτη μείωση εισφορών κατά 0,9% τον περασμένο Ιούνιο.

Παράλληλα, ο Οργανισμός καλείται να υλοποιήσει σειρά προγραμμάτων επιδότησης και απασχόλησης ανέργων σε μια ιδιαίτερα κοινωνικά απαιτητική περίοδο με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 18% και να υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το 20% στο τέλος του έτους.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως και στην πρώτη μείωση εισφορών, διαβεβαιώνουν ότι οι όποιες οικονομικές απώλειες του ΟΑΕΔ θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος όμως επίσης δοκιμάζεται εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα