back to top
26.7 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

26.7 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Το νέο σύστημα καταβολής επιδόματος θέρμανσης

Διαβάστε επίσης

Τις αλλαγές του συστήματος καταβολής επιδόματος θέρμανσης παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το ύψος της επιδότησης για φέτος καθορίζεται από την περιοχή που κατοικούν οι δικαιούχοι σε συνάρτηση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καταργώντας το σύστημα της επιδότησης με βάση τη γεωγραφική ζώνη που ίσχυε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη στο νέο σύστημα προβλέπεται η διατήρηση ελάχιστου επιδόματος της τάξης των 80 ευρώ και το ποσό θα αυξάνεται ανάλογα με τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Για την ακρίβεια η κάθε περιοχή θα έχει και ένα συντελεστή – βαθμοημέρες- για τον καθορισμό του επιδόματος. Μέσω ενός αλγορίθμου, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα υπολογίζεται το συνολικό ποσό του επιδόματος το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 700 ευρώ (έναντι 350 ευρώ που ήταν έως τώρα).

Καθοριστικής σημασίας για το νέο σύστημα ήταν η μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα έδωσε διαφορετικά σημεία «θερμαντικών αναγκών» σε περίπου 13.500 οικισμούς της Ελλάδας. Συνεπώς τα ορεινά χωρία θα έχουν υψηλότερη επιδότηση χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν αν βρίσκονται στη Μακεδονία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο κλπ.

Παραμένουν ίδια τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Εισοδηματικά κριτήρια: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Φέτος το επίδομα θέρμανσης θα καλύπτει και εναλλακτικά είδη καύσιμων όπως υγραέριο και φυσικό αέριο. Για τη θέρμανση με ξύλα και πέλλετ, εξετάζεται να υπάρχει «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος», δηλαδή για όσους κατοικούν σε περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα μικροσωματιδίων από την καύση αυτών των υλικών. Εκτός επιδόματος θα μείνουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί κλπ) καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Το επίδομα θέρμανσης σχεδιάζεται να δοθεί στους δικαιούχους μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο όμως οι αγορές (διπλάσιας αξία από το επίδομα) μπορούν να πραγματοποιηθούν όλη τη διάρκεια της σεζόν δηλαδή μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα προκειμένου οι δικαιούχοι να συμπληρώνουν τον αριθμό τιμολογίου ή το λογαριασμό (π.χ. χρήση φυσικού αερίου) και το ΑΦΜ του προμηθευτή. Στην περίπτωση αγορών καυσόξυλων και πέλετ προϋπόθεση είναι ηλεκτρονική πληρωμή ώστε στη συνέχεια να καταχωρηθεί το τιμολόγιο στο σύστημα.

Κωνσταντίνος Σιούμπουρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα