back to top
22.8 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

22.8 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Ειδικά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους σε τουρισμό και πολιτισμό

Διαβάστε επίσης

Ειδικά μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο και τον Πολιτισμό, περιλαμβάνει τροπολογία έξι υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Υγείας και Περιβάλλοντος), που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα:

Από την 1η Νοεμβρίου, οι εποχικά εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των οποίων οι συμβάσεις είχαν τεθεί σε αναστολή, θεωρείται ότι έχουν απολυθεί και αυτομάτως εντάσσονται στους καταλόγους των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, θα πρέπει να καταβάλλουν στο προσωπικό με αναστολή σύμβασης, τις αποδοχές και το επίδομα των ημερών αδείας, μέρος των οποίων θα επιδοτηθεί από το κράτος με ποσοστό επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.

Προβλέπεται ειδική οικονομική ενίσχυση -εντός διετίας από την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου εκ μέρους του εργοδότη- για ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, Πρόκειται για έργα αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, στο πλαίσιο των οποίων καλύπτεται το 80% μισθών και εισφορών του προσωπικού της επιχείρησης υπό την προϋπόθεση της διατήρησης των θέσεων εργασίας και εφόσον ο εργοδότης δεν καταφύγει σε αναστολή και μετατροπή συμβάσεων ή δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κατά την διάρκεια του προγράμματος.

Επίσης, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού από την 1η Σεπτεμβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου για τα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας τα οποία το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους είχαν μείωση εσόδων κατά τουλάχιστον 70%.

Καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση με την μορφή κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου , στους χώρους Πολιτισμού που παρουσιάζουν πτώση του κύκλου εργασιών τουλάχιστον κατά 20% κατά την περίοδο Μαρτίου- Σεπτεμβρίου 2019, ενώ και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο όρος της διατήρησης των θέσεων εργασίας κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Εντάσσονται στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ) με ασφαλιστική κάλυψη και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα “ΙΑΝΟ” και έκτοτε απολύθηκαν.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα