back to top
31.6 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

31.6 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Στα ΗΑΕ ο πρωθυπουργός – Εξωτερική πολιτική, άμυνα και επενδύσεις σε πρώτο πλάνο

Διαβάστε επίσης

Στο Άμπου Ντάμπι βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνάντηση σήμερα Τετάρτη με τον Διάδοχο του Θρόνου, Σεϊχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Η επίσκεψη αυτή, δεύτερη του Έλληνα πρωθυπουργού μέσα στο 2020, καθώς έχει προηγηθεί εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου, σηματοδοτεί, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, την “ενίσχυση και εμβάθυνση των δεσμών της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την μετατροπή της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση”.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και η Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που θα υπογραφούν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα αποτελέσουν το επισφράγισμα της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και των κοινών απόψεων έναντι των κοινών προκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Τονίζουν παράλληλα με αφορμή την εμβάθυνση των σχέσεων με τα ΗΑΕ, ότι “η Ελλάδα οικοδομεί συστηματικά και ενισχύει διεθνείς και περιφερειακές συμμαχίες, ενώ αυξάνει το διπλωματικό της κεφάλαιο συμμετέχοντας στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή”.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι παρουσιάζει και ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και όπως λένε στην κυβέρνηση,
τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για οικονομική συνεργασία είναι η αγροτοβιομηχανία, η κτηνοτροφία, οι υδατοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές μεταφορών.

Οι κύριοι Δένδιας, Γεωργιάδης και Φραγκογιάννης που συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη, θα συμμετέχουν στη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσει, μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού με με τον Διάδοχο του Θρόνου

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιας για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φρακογιάννης και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης θα έχουν εξάλλου συνάντηση με το Mubadala Investment Company PJSC.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, Dr. Ali Rashid Al Nuaimi, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, ενώ θα επισκεφτεί το Sheikh Zayed Grand Mosque Center.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα