back to top
24.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

24.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Ερντογάν: Και η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα πλήξει την Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «λογικές» χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας και πως η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία.

Στην τελική τους μορφή τα συμπεράσματα ζητούν την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων για τις «μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» ενω ο  ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ καλείται να συμπεριλάβει στην έκθεση αποτίμησης των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα καταθέσει στους προσεχείς μήνες την εκτίμησή του για τη δυνατότητα «επέκτασης της εμβέλειας» των κυρώσεων αυτών καθώς και «άλλες επιλογές και εργαλεία». Η προθεσμία που δίνεται για την αξιολόγηση της έκθεσης Μπορέλ είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου «το αργότερο».

Στα συμπεράσματα καταδικάζονται οι «μονομερείς και προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ωστόσο διατηρήθηκε στα συμπεράσματα και η αναφορά στο «στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε.» για μία «συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται πως “ορισμένες χώρες μέλη, καταχράστηκαν την αλληλεγγύη και το δικαίωμα βέτο των μελών της Ε.Ε. Τα μαξιμαλιστικά αιτήματα που έθεσαν και η άδικη στάση απέναντι στην Τουρκία, οδήγησαν την ΕΕ και την Τουρκία σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την Τουρκία και την ΕΕ για τα κοινά μας συμφέροντα όπως και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα”.

Η Άγκυρα αναφέρει πως “απορρίπτει τη μεροληπτική και παράνομη στάση της Ε.Ε. που γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της ΕΕ δεν υιοθετεί. Αλλά αναγκαστικά τέθηκαν στα συμπεράσματα της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, λόγω αλληλεγγύης και πίεσης βέτο, για τα περιφερειακά ζητήματα όπως της Ανατολικής Μεσόγειου, το Αιγαίο και την Κύπρο».

«Η Τουρκία, παρά τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας, για σταθερότητα στην περιοχής έχει πάντα δηλώσει πως είναι έτοιμη άνευ όρων διερευνητικές συνομιλίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας θετική στάση», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ελληνικά, γαλλικά και κυπριακά αιτήματα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Σε ομιλία του, εξάλλου, σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος AK, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ενδεχόμενες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξουν και τις δύο πλευρές και δεν θα ωφελήσουν κανέναν και πως οι σχέσεις δεν πρέπει να θυσιαστούν ως αποτέλεσμα.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της ΕΕ να αποστούν από την επιρροή αντιτουρκικών λόμπι λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τον διάλογο και τη συνεργασία.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα