back to top
25.9 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

25.9 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Βουλή: Προτεραιότητα σε ελέγχους συγκεκριμένων υποθέσεων ζητάει ο Αλ. Τσίπρας από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Διαβάστε επίσης

Προτεραιοποίηση υποθέσεων για συγκεκριμένους ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα ζητά προτεραιότητα ελέγχου της ενίσχυσης των ΜΜΕ στο πλαίσιο της πανδημίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας, της προμήθειας των μασκών στα σχολεία αλλά και συμβάσεων που έχει υπογράψει η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Το θέμα τέθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία ενημερώνει ο πρόεδρος του Ιωάννης Σαρμάς για το πρόγραμμα ετήσιων ελέγχων.

“Θεωρούμε ότι θα πρέπει ειδικά ζητήματα που αφορούν τον τρόπο που εφαρμόζονται μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας να εξεταστούν σε βάθος, ούτως ώστε η κατάσταση αυτή εξαιρετικών περιστάσεων να μην αποτελέσει πράγματι λόγο απόκλισης από τη νομιμότητα”, ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ελεγχθεί εάν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας.

“Στην ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, το περίφημο θέμα που έχει στο δημόσιο λόγο και ειδικά σε εφημερίδες αποτυπωθεί με τη συντομογραφία των «λιστών Πέτσα». Να διερευνηθεί αν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας, αν υπήρξαν κριτήρια επιλογής του αναδόχου, ποιος ήταν ο βαθμός αξιοποίησης ποιοτικών, ποσοτικών, κοινωνικών κριτηρίων για την κατανομή των ποσών”, υποστήριξε.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία δια του εισηγητή της Θάνου Πλεύρη έθεσε ζήτημα Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά που δαπανά το κράτος ανταποκρίνονται στις ανάγκες, ενώ στις προτεινόμενες δράσεις συμπεριέλαβε έλεγχο των τραπεζών για το αν τηρούνται τα κριτήρια για διάθεση ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έλεγχο του πλαισίου για το αν έχουν γίνει σεβαστές οι υποχρεώσεις της χώρας για καταπολέμηση βίας κατά των γυναικών και της ίσης μεταχείρισης στην εργασία αλλά και έλεγχο του πλαισίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να διαπιστωθεί αν το λαμβάνουν οι πραγματικά δικαιούχοι.

Σχολιάζοντας την πρόταση Τσίπρα ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι αυτοί είναι έλεγχοι που ούτως ή άλλως γίνονται και πως στόχος της Βουλής θα πρέπει να είναι ο έλεγχος της απόδοσης της διοίκησης.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η νέα επίθεση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο κ. Κατρούγκαλος χαιρέτησε την ένταξη της Τράπεζας της Ελλάδας στους φορείς που θα υφίστανται εξωτερικό έλεγχο καθώς “πολλές φορές λειτούργησε ως φερέφωνο μνημονιακών υποχρεώσεων”.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα