back to top
25.9 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

25.9 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Κορυφώνεται η «μάχη» των αναδρομικών για τους συνταξιούχους – Σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αύριο στο ΣτΕ

Διαβάστε επίσης

Η «μάχη» των αναδρομικών για τους συνταξιούχους κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα, καθώς οι διεκδικήσεις τους θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» τόσο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σήμερα Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, στο 5ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αύριο Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να συζητηθούν προσφυγές συνταξιουχικών οργανώσεων.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν επιστροφή ποσών από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 αλλά και τα δώρα (κύριων και επικουρικών συντάξεων), καθώς τα αναδρομικά που έλαβαν στο τέλος του 2020 αφορούσαν μόνο τις κύριες συντάξεις.Το θέμα αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους από τους οποίους οι 600.000 έχουν ήδη προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

 

Αναλυτικότερα, σήμερα Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στο Δ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συζητηθούν τέσσερις υποθέσεις συνταξιούχων του Δημοσίου που θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις διαφορές που έχουν προκύψει στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μέχρι και πέρσι. Η απόφαση αναμένεται να συμπαρασύρει περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγών που έχουν κατατεθεί από συνταξιούχους των σωμάτων ασφαλείας. Εκτιμάται ότι οι τέσσερις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν τελικά προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι  παραβιάζουν το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, οι περικοπές που έγιναν, και κατά περίπτωση αφορούν την περίοδο από το 2011 έως το 2020. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, λόγω της σοβαρότητας του θέματος αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν, εκτιμάται ότι οι υποθέσεις αυτές θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Αύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου αναμένεται να συζητηθει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  το αίτημα της αναδρομικής επιστροφής περικοπών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα. Προκειται για επίσης κρίσιμο  “ραντεβού” των συνταξιούχων με τη Δικαιοσύνη, καθώς αναμένεται να συζητηθούν  στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει συνταξιούχοι  του ιδιωτικού τομέα, ζητώντας να τους επιστραφούν αναδρομικά τα χρήματα από την περικοπή  των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και από τα δώρα  (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι προσφυγές αυτές που θα συζητηθούν σε δημόσια  διαδικασία, αλλά  με τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, κατατέθηκαν από ομοσπονδίες αποστράτων αξιωματικών του Στρατού, την Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το  Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Όλοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους. Υποστηρίζουν ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συνταγματικές επιταγές, όπως  και το πρώτο πρόσθετο     πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ περί προστασίας της περιουσίας.

Στην περίπτωση αυτή οι  συνταξιούχοι ζητούν να ακυρωθεί η υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφαση του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα