back to top
30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Με στόχο την «αναθέρμανση» των σχέσεων με την Ε.Ε. το ταξίδι Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Διαβάστε επίσης

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ε.Ε όπως αυτή διατυπώθηκε εσχάτως από τον Τουρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Έχοντας εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα ως ένδειξη καλών προθέσεων για αποκλιμάκωση της έντασης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται στις επαφές που θα έχει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αλλά και να εξηγήσει τις διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα έχει σήμερα συνάντηση τόσο με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ όσο και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά αλλά και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ο Τσαβούσογλου αναμένεται να συζητήσει για όλα τα ανοιχτά θέματα στις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου όπως επικαιροποίηση της κοινής δήλωσης για το μεταναστευτικό του 2016, το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης αλλά και το πάγιο αίτημα της Άγκυρας για κατάργηση της βίζας.

Οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, καθώς όπως εκτιμούν οδηγεί σε αποκλιμάκωση της έντασης των δύο χωρών, με την Άγκυρα σήμερα να αναμένεται να προβάλλει αυτή την πρωτοβουλία ως ξεκάθαρα δική της, ενώ θα επιχειρήσει να αναδείξει την Αθήνα υπεύθυνη σε περίπτωση αποτυχίας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί πάντως να ρίξει τους τόνους καθώς βασικός στόχος σε αυτόν τον 61ο γύρο των διερευνητικών είναι να δει ποιες είναι ακριβώς οι θέσεις της Άγκυρας και τα ζητήματα που θέτει στο τραπέζι του διαλόγου. Ήταν χαρακτηριστική η δήλωση χθες του πρωθυπουργού στη Βουλή πως η κυβέρνηση προσέρχεται στις συνομιλίες με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, ελπίδες, αλλά και με μηδενική αφέλεια, ενώ όπως ξεκαθάρισε οι συζητήσεις θα αφορούν τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποκλείοντας την ίδια ώρα κάθε συζήτηση για εθνική κυριαρχία και δικαιώματα. Ο κ Μητσοτάκης πάντως υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης να μην γίνονται «εύκολα μεγάφωνα γειτονικών δηλώσεων, γιατί έτσι πυροδοτούν έναν αχρείαστο πόλεμο εντυπώσεων».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα