back to top
30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

«Σάρκα και οστά» παίρνει η Κιβωτός του Ελληνικού Αμπελώνα στο Τατόι

Διαβάστε επίσης

Το όνειρο της «Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα» για την διάσωση και μελέτη όλων των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου, που δρομολογείται από την κυβέρνηση. Η δημιουργία της Κιβωτού αποτελεί όραμα και επιδίωξη επί πολλά χρόνια της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου.

Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης τα άλλοτε βασιλικά κτήματα σχεδιάζεται να επανακαλλιεργηθούν, να επιστρέψει η κτηνοτροφική παραγωγή και η μεταποίηση σε υφιστάμενα κτίρια (Οινοποιείο, Βουστάσιο, Τυροκομείο κ.λπ.), με στόχο την αναβίωση της ιστορικής ετικέτας «Κτήμα Τατοΐου».

«Είμασταν  από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη και των μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, συμμετέχοντας σε δεκάδες συσκέψεις, ασπαζόμενοι απολύτως το όραμά τους. Εισπράττοντας ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια μόνο υποσχέσεις και ευχολόγια», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής. «Σήμερα όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής, θα γίνει το όραμά μας πραγματικότητα. Έχουν γίνει συναντήσεις και συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσαβλής.

Το αγρόκτημα Τατοΐου

«Το Τατόι μπορεί να είναι ένα κτήμα που το είχε ως θερινή κατοικία η βασιλική οικογένεια αλλά ήταν και ένα πρότυπο αγρόκτήμα σε όλη του την ιστορία» εξηγεί ο κ. Κουτσαβλής. «Από το 1872, που αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο τον Α’ μέχρι το 1967, που φεύγει η βασιλική οικογένεια αποτελούσε και ένα πρότυπο αγρόκτημα, μια μικρή κοινωνία, ένα μικρό χωριό, θα λέγαμε, με τους εργαζόμενους που καλλιεργούσαν, εμπορεύονταν προϊόντα από το δάσος όπως  ξύλα, κάρβουνα, ρετσίνι κλπ. Ήταν ένα αυτάρκες κτήμα που παρήγαγε αγροτικά  και κτηνοτροφικά προϊόντα. Έχει τυροκομείο, βουτυροκομείο, οινοποιείο. Με αυτή τη λογική, σήμερα, προωθείται η μελέτη αξιοποίησης του κτήματος. Να επαναλειτουργήσουν όλες αυτές οι δραστηριότητες στα πλαίσια της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και τα προϊόντα, τα οποία θα παράγονται σε αυτό το κτήμα των 42.000 στρεμμάτων να πωλούνται στους επισκέπτες του και στους τουρίστες. Η ανάπτυξη αγροτικών χρήσεων μέσα στο κτήμα θα συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα του Τατοΐου».

Βουτηροκομείο

Η Κιβωτός της Ελληνικής Αμπέλου και η Ακαδημία Οίνου

Η πρόταση της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου αφορά στην δημιουργία μιας «κιβωτού» με όλες τις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και ένα πρότυπο  εκπαιδευτικό οινοποιείο, στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου, και την αξιοποίηση των συναφών  οι  εγκαταστάσεων  του παλαιού οινοποιείου και τα 200 στρέμματα αμπελώνα. Παράλληλα προτείνεται και η δημιουργία Ακαδημίας Ελληνικού Οίνου.

«Ο στόχος της Ένωσης είναι να ξανά φυτευτούν τα αμπέλια του Τατοΐου και μέσα από αυτή τη φύτευση να διασωθούν όλες οι ελληνικές ποικιλίες των κλημάτων και να συγκροτήσουν την «Κιβωτό Ελληνικού Αμπελώνα». Έχουμε στην Ελλάδα εξαιρετικές ποικιλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως η Μαλαγουζιά κ.α. Είναι μία πρόταση, που μας μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και μια πρόταση που θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στα κτήματα Τατοΐου. Το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη στο Τατόι, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και της ειδικής ομάδας εργασίας του υπουργείου του. Τους ξεναγήσαμε στους αμπελώνες και τους παρουσιάσαμε και το όραμα  για την ίδρυση της Κιβωτού της Ελληνικής Αμπέλου και Ακαδημίας Οίνου», προσθέτει  ο κ. Κουτσαβλής.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα