back to top
23.8 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

23.8 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Φορολογικές διευκολύνσεις για τους επαναπατριζόμενους – Επτά χρόνια η ευνοϊκή αντιμετώπιση

Διαβάστε επίσης

Μετά τους αλλοδαπούς πλούσιους η συνταξιούχους του εξωτερικού για τους οποίους προβλέπεται ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση σε περίπτωση μόνιμης μετοίκησής τους στη χώρα μας,ιδιαίτερη φορολογική αντιμετώπιση θα έχουν σύντομα και όσοι Έλληνες κατέφυγαν και εργάζονται τα τελευταία χρόνια σε Ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον επαναπατριστούν και μεταφέρουν εδώ τη φορολογική τους κατοικία.

Με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις ερχόμενες ημέρες δρομολογείται από το υπουργείο Οικονομικών η πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για παροχή ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων σε όσους Έλληνες επιστρέψουν για να εργαστούν στην πατρίδα τους..
Το σημαντικότερο κίνητρο,εκτός των άλλων ,θα είναι η μείωση που θα τύχουν κατά 50% στο φόρο εισοδήματος και στην εισφορά αλληλεγγύης για 7 συνεχόμενα χρόνια αμέσως μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο Οικονομικών κάθε Έλληνας θα δικαιούται της φορολογικής έκπτωσης του 50% επί του εισοδήματός του εφόσον.

  • μεταφέρει την φορολογική του έδρα και πάλι στην Ελλάδα
  • δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα προηγούμενα 5 από τα 6 χρόνια από την μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας από τη χώρα μας.
  • ήταν φορολογικός κάτοικος τα τελευταία 5 από τα 6 χρόνια κράτους-μέλους της Ε.Ε η Ευρωπαϊκής χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.
  • θα παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες σε ελληνική επιχείρηση η ξένη που έχει μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας.
  • δηλώσει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα για 2 τουλάχιστον χρόνια.

Ως έναρξη του μέτρου θα προβλέπεται η 1η Ιανουαρίου του 2021 και όσοι Ελληνες επαναπατριστούν έως στις 31 Ιουλίου θα τύχουν των φορολογικών ευεργετημάτων (μείωση 50% στο φόρο εισοδήματος και στην εισφορά αλληλεγγύης) για τα εισοδήματα που θα εισπράξουν φέτος και θα φορολογηθούν του χρόνου όπως επίσης και για τα επόμενα 6 συνεχόμενα έτη.
Τέλος ,εκτός των παραπάνω ,θα απαλλαγούν και από τον υπολογισμό και την φορολόγηση των εισοδημάτων τους με βάση τα τεκμήρια κατοικίας και Ι.Χ .

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα