back to top
30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου ο Ν. Δένδιας εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκαν νωρίς το μεσημέρι οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις 10:00, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που διεξήχθησαν σήμερα στην Αθήνα, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο Υπουργών στο προσεχές μέλλον σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές χθες η ελληνική πλευρά διέρρευσε ότι έγιναν σε «καλό κλίμα» κάτι που εξασφαλίζει τη συνέχισή τους, χωρίς όμως να είναι ορατή η νέα ημερομηνία καθώς αυτή το πιο πιθανό είναι να συσχετιστεί με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε λίγες μέρες. Η ελληνική πλευρά πάντως δεν διέρρευσε ως είθισται τίποτα που να αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες μεταξύ των ομάδων του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη και του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ.

Τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο ανέφεραν ότι στη συζήτηση η Αγκυρα είχε πρόθεση να διευρύνει την ατζέντα, θέτοντας θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει αυτή τη θεματολογία, κατά την πάγια θέση της.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις επαφές αυτές με «καλή πίστη» και ξεκαθάρισε πως «ευελπιστούμε να οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του τόνισε ότι είναι πρόθυμος να συναντήσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρινίζοντας όμως ότι η συνάντηση τους για να έχει νόημα «θα πρέπει να διεξαχθεί στο κατάλληλο κλίμα».

Ο κ Δένδιας επίσης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα απαντήσει δια της διπλωματικής οδού στη ρηματική διακοίνωση της Αγκυρας που εστάλη σε Ισραήλ και Ε.Ε (καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) με αφορμή το Μνημόνιο Συναντίληψης από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών με την ονομασία «Euroasia Interconnector». Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή η Τουρκία υποστηρίζει ότι για οποιαδήποτε ενέργεια που αφορά την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» θα πρέπει να ζητείται η έγκρισή της, προειδοποιώντας μάλιστα και με λήψη μέτρων, σε διαφορετική περίπτωση.

«Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα