back to top
30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

30.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Χαμηλές προσδοκίες για την αυριανή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Διαβάστε επίσης

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την αυριανή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, μετά από μια πολύμηνη περίοδο διαρκούς έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα, αλλά λόγω των εξελίξεων σε Αφγανιστάν και Ουκρανία και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, μετά από επικοινωνία των δυο υπουργών μετατέθηκε για το απόγευμα της Πέμπτης.

Η Τουρκία παρά τα προβλήματα στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και με τον Β. Πούτιν ελπίζει ότι η στήριξη της προς την Ουκρανία και η φιλοξενία της διάσκεψης για το Αφγανιστάν θα ανοίξει τις «πόρτες» προς τις ΗΠΑ που παραμένουν κλειστές.

Την τελευταία εβδομάδα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη τους συνεργάτες του και το πρωθυπουργικό γραφείο προετοιμάζουν γραμμή-γραμμή κάθε λεπτό της επίσκεψης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη συνάντηση θα απασχολήσουν διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία.

Η τουρκική πλευρά πάντως έχει προϊδεάσει με ποια ατζέντα θα προσέλθει στην συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου. Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτουν και του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Το Κυπριακό ενόψει και της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης σε λίγες μέρες επίσης αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν μετά και την απόφαση Τσαβούσογλου να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα λίγες ώρες πριν από την αυριανή συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Ο κ Δένδιας θα συνοδεύεται και από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, κάτι που σημαίνει ότι θα εξεταστούν και «παγωμένα» σχέδια οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει στη συνέχεια, προς τιμήν του Έλληνα ομολόγου του, δείπνο “ιφτάρ”, λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Σήμερα το πρωί ο κ.Δένδιας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει, από την Αθήνα, σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα το Αφγανιστάν.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα