back to top
27 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

27 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Αλλαγές στο μισθολόγιο του δημοσίου φέρνει το ταμείο Ανάκαμψης – Τι προβλέπεται για βαθμούς, προαγωγές και επιδόματα

Διαβάστε επίσης

Ανατροπές στο μισθολόγιο του Δημοσίου φέρνει το ταμείο Ανάκαμψης καθώς οι αμοιβές των υπαλλήλων θα συναρτώνται στο άμεσο μέλλον με τις δεξιότητες, την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που θα μεταφράζεται από τη μια σε μπόνους και ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη για τους αποδοτικούς υπαλλήλους και από την άλλη στασιμότητα και επανεκπαίδευση για τους ανεπαρκείς.

Οι αλλαγές αυτές καταγράφονται στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” που θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης,και αναλύονται διεξοδικά στο κεφάλαιο των δράσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Πρόκειται για προτάσεις που επιδιώκουν τη λειτουργία του δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όσον αφορά ττις αμοιβές των υπαλλήλων αλλά και τη στελέχωση του ακόμη και με προσωπικό εγνωσμένης αξίας από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι προτάσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπουν τα εξης:

• Μελέτη και θέσπιση συστήματος ανταμοιβών και κινήτρων απόδοσης
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των δεξιοτήτων
• Εκσυγχρονισμό της διαδικασίας προσέλκυσης και επιλογής υποψηφίων για θέσεις ευθύνης
• Χρησιμοποίηση εργαλείου που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για το στρατηγικό προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού.

Aπό τα παραπάνω προκύπτει οτι οι δημόσιοι υπάλληλοι, πέραν των βασικών αποδοχών τους, θα λαμβάνουν και πρόσθετες αμοιβές,μέσω επιδομάτων, ανάλογα με την αποδοτικότητα και την επίτευξη ατομικών η υπηρεσιακών στόχων, ενώ όσον αφορά τις προαγωγές θα εξελίσσονται ταχύτερα από τους υπόλοιπους υπαλλήλους στη μισθολογική κλίμακα της κατηγορίας τους, λαμβάνοντας ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο βασικού μισθού.

Από την άλλη στις περιπτώσεις όπου ο υπάλληλος κρίνεται, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης,ανεπαρκής θα παραπέμπεται σε νέα διαδικασία επιμόρφωσης ή άλλες δράσεις για τη βελτίωση της απόδοσης του .

Το μοντέλο αυτό τυγχάνει ήδη εφαρμογής στους υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή στους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους υπαλλήλους του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Ο νόμος για το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. (ν. 4778/2021), που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή ,προβλέπει ότι, πέραν των βασικών αποδοχών των υπαλλήλων επιπλέον ειδικές αμοιβές ανάλογα με την επίτευξη των στόχων,όπως τα ποσοστά εισπραξιμότητας φόρων ανά έτος.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα