back to top
26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Μηνύματα Μητσοτάκη – Τσιόδρα κατά της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας – “Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα”

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα ενάντια στην χαλάρωση μετά την έναρξη σταδιακής επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της σύσκεψης για την εξέλιξη της πανδημίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει».

«Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης , ο οποίος ζήτησε εκ νέου από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Σ. Τσιόδρας: Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη

«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης επισήμανε στην διάρκεια της σύσκεψης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Α. Πελώνη: Τηρείστε τα μέτρα  για να συνεχίσουμε με ασφάλεια την πορεία για τη νέα κανονικότητα

Την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός των μέτρων από όλους ώστε να συνεχίσουμε με ασφάλεια την πορεία για τη νέα κανονικότητα και να αποφύγουμε επιδημιολογικές εξάρσεις, επισήμανε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία υπογράμμισε ότι «είμαστε στην αρχή του τέλους και όχι στο τέλος της προσπάθειας».
«Αναπτύσσουμε δραστηριότητες που μας έλειψαν, εγκαταλείπουμε περιορισμούς που μας κούρασαν, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση.  Δεν εφησυχάζουμε. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι καταστροφικός», τόνισε η κ. Πελώνη στην διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σημειώνοντας παράλληλα πως είναι απαραίτητο και οι επαγγελματίες να συμμορφώνονται στους ειδικούς όρους λειτουργίας.
Όσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού, η κ. Πελώνη επισήμανε ότι τις πρώτες δύο ημέρες είχαμε 24.000 αφίξεις και όλα βαίνουν καλώς προς το παρόν, ενώ τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί πέντε ζώνες άμυνας:
-Η πρώτη αφορά τις πύλες εισόδου. Όλοι οι ταξιδιώτες οφείλουν να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι τους και να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του), είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την ημερομηνία νόσησης.  Από την 1η Ιουνίου  θα γίνει ενεργοποίηση του Green Pass.
-Η δεύτερη ζώνη -και πάλι στις πύλες εισόδου-  αφορά  στη διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ.
-Η τρίτη αφορά στη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της χώρας.
-Η τέταρτη αφορά στην εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων για τις δραστηριότητες  στον τουρισμό.
-Και η πέμπτη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε επίσης την ανάγκη να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και -πάνω απ’ όλα- να σπεύσουμε για εμβολιασμό”.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Θέλω να εκφράσω από τη μία την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου για το γεγονός ότι από την Παρασκευή που μας πέρασε απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις και προσθέσαμε βαθμούς ελευθερίας ως προς την οικονομική και την κοινωνική ζωή.

Από την άλλη να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα.

Κατά συνέπεια, οφείλω να ζητήσω πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων τα οποία έχουν απομείνει ως προς τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή των συνωστισμών και βέβαια απόλυτη συμμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά του χώρου της εστίασης, με τα μέτρα, έτσι όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς.

Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο.

Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Να το ξαναπούμε αυτό: ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν από κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Και βέβαια μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα