back to top
31.5 C
Athens
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2024

31.5 C
Athens
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2024

Πώς θα αποφύγεις τα τσιμπήματα των κουνουπιών

Διαβάστε επίσης

Το καλοκαίρι έχει σχεδόν φτάσει και τα κουνούπια κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους, τα οποία εκτός από το ενοχλητικό τσίμπημα, πολλές φορές μεταφέρουν επικίνδυνους ιούς και βακτήρια που μπορούν να επιφέρουν αλλεργικές αντιδράσεις και σε σπανιότερες περιπτώσεις είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, όπως, ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κουνουπιών, αλλά δεν τσιμπάνε όλα τους ανθρώπους, μόνο τα θηλυκά τσιμπάνε, γιατί χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη για τη σύνθεση των αυγών τους. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να τα αποφεύγετε και να τα κρατάτε μακριά όσο περισσότερο γίνεται, από τους αγαπημένους σας και τα κατοικίδια σας.

Συμβουλές για να μειώσετε τις πιθανότητες να σας επισκεφτούν τα ενοχλητικά έντομα

Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Τα σκουρόχρωμα ρούχα καθώς και αυτά με έντονα σχέδια ή έντονα χρώματα εκλύουν τα κουνούπια περισσότερο. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες που δροσίζει, είναι προτιμότερο να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια και άνετα.

Τα λιμνάζοντα νερά είναι χώρος αναπαραγωγής για τα κουνούπια. Για το λόγο αυτό, περιορίστε στο χώρο σας όλες τις επιφάνειες όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά, όπως στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ φροντίστε να αντικαταστήσετε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν. Επίσης, θα πρέπει να ανανεώνετε και καθαρίζετε τακτικά το νερό στα δοχεία των κατοικίδιων ζώων.

Για τον κήπο

Τα κουνούπια βρίσκουν καταφύγιο στην πυκνή βλάστηση και στις φυλλωσιές, γι’ αυτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα κουρεύετε το γρασίδι, καθώς και τις φυλλωσιές. Επίσης, ποτίζετε τις πρωινές ώρες, ενώ οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Για το σπίτι

Τοποθετήστε σίτες σε παράθυρα, φεγγίτες και στους αεραγωγούς του τζακιού. Επιπρόσθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουνουπιέρες στα κρεβάτια και στην κούνια του μωρού, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκλείσετε εντελώς την είσοδο εντόμων.
Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά και ιδιαίτερα ανεμιστήρες οροφής, καθώς ο δροσερός αέρας διώχνει τα έντομα.

Παγίδες κουνουπιών / Εντομοαπωθητικά

Οι ηλεκτρονικές – ηλεκτρικές, παγίδες κουνουπιών και τα εντομοαπωθητικά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τα κουνούπια χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων, υπάρχουν παγίδες κουνουπιών που είναι κατάλληλες τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους.

Το φιδάκι

Το φιδάκι χρησιμοποιείται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που το ανάβουν ακόμα και μέσα στο σπίτι με τα παράθυρα ανοιχτά.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ο καπνός από ένα φιδάκι για κουνούπια είναι τοξικός, η ποσότητα της φορμαλδεΰδης (επικίνδυνο καρκινογόνο) που εκπέμπεται από ένα φιδάκι είναι το ίδιο υψηλή όσο εκείνη που εκπέμπεται από την καύση 51 τσιγάρων.

Πώς να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο τα κουνούπια

Ορισμένα φυτά φημίζονται για την ισχυρή εντομοαπωθητική δράση τους, φυτέψτε στις γλάστρες ή στον κήπο λουλούδια και αρωματικά φυτά, όπως ο δυόσμος, το δεντρολίβανο, ο κατιφές, η σιτρονέλλα, το μελισσόχορτο, η μέντα, η ρίγανη και η λεβάντα.

Λεβάντα

Η λεβάντα εκτός από το άρωμά της, δρα και ως ισχυρό εντομοαπωθητικό. Τοποθετήστε γλάστρες με λεβάντα στον κήπο και τη βεράντα σας ή και ψεκάστε τα δωμάτια με σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της.

Citronella (λεμονόχορτο)

Η Citronella, είναι ένα πανίσχυρο εντομοαπωθητικό, το φυτό είναι πιο αποτελεσματικό από τα προϊόντα που είναι εμποτισμένα με άρωμα citronella, όπως αρωματικά κεριά, δαδιά κήπου κ.α. Είναι πολυετές και φτάνει σε ύψος από 1,50 έως 2,5 μέτρα και μπορεί να φυτευτεί απευθείας και στο χώμα, σε σημεία που δεν πιάνει πάγος τον χειμώνα. Όταν αγοράζετε Citronella, αναζητήστε τις αληθινές ποικιλίες, Cybopogon Nardus ή Citronella winterianus.

Επίσης υπάρχουν διάφορα προϊόντα που βασίζονται σε αυτό το φυτό όπως εντομοαπωθητικά σπρέι ή γαλακτώματα, κεριά με αιθέριο έλαιο του φυτού όμως πριν χρησιμοποιήσετε σιτρονέλλα, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για αυθεντικό αιθέριο έλαιο.

Βασιλικός

Εκτός από αρωματικό βότανο, ο βασιλικός αποτελεί και φυσικό απωθητικό κουνουπιών, καθώς η μυρωδιά του είναι δυσάρεστη για αυτά. Τοποθετήστε αυτό το φυτό κοντά στην είσοδο και στη βεράντα του σπιτιού σας και θα αποτρέψετε πολλά έντομα από το να εισβάλλουν στο χώρο σας.

Δυόσμος

Ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά που χρησιμοποιείται στην κουζίνα, ενώ παράλληλα απωθεί τα κουνούπια.

Ευκάλυπτος

Κάψτε αρκετά φύλλα ευκαλύπτου και αφήστε τον καπνό να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σπίτι σας ή βράστε πολλά φύλλα σε μια κατσαρόλα με νερό και η μυρωδιά των φύλλων θα κρατήσει μακριά σας τα έντομα.

Δεντρολίβανο

Ακόμη ένα βότανο με πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες και που μας προστατεύει από τα κουνούπια. Για να προστατευτείτε εφαρμόστε λίγο αιθέριο έλαιο στο δέρμα σας που είναι εκτεθειμένο. Για να το χρησιμοποιήσετε ως εντομοαπωθητικό για το σπίτι, κάψτε μερικά από τα αποξηραμένα φύλλα.

Βανίλια

Τα κουνούπια δεν αντέχουν την μυρωδιά της καθαρής βανίλιας. Μπορείτε να Βάλετε κλαράκια βανίλιας στον περιβάλλοντά χώρο ή να τα τρίψετε στο δέρμα σας.

Το σκόρδο

Το έντονο άρωμα του σκόρδου προέρχεται από τις θειούχες ενώσεις που παράγει και είναι μια εξαιρετική λύση για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από το σπίτι σας.
Συνθλίψτε τις σκελίδες από ένα ωμό σκόρδο και τοποθετήστε τες κοντά στο σημείο όπου εισέρχονται τα έντομα.

Θυμάρι

Οι σπόροι του θυμαριού είναι χρήσιμοι για την απώθηση των ενοχλητικών αυτών εντόμων, κάψτε λίγους σπόρους θυμαριού και αφήστε το άρωμα να εξαπλωθεί σε όλο σας το σπίτι και στους χώρους που κάθεστε.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με γαρύφαλλα καθώς, ο καπνός από τα γαρύφαλλα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά εντομοαπωθητικά.

Κώστας Παπανελόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα