back to top
27.9 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

27.9 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Πράσινο φως από θεσμούς σε Εurogroup για εκταμίευση κερδών ελληνικών ομολόγων

Διαβάστε επίσης

Επαρκή πρόοδο των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων καταγράφει η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η Κομισιόν, η οποία εισηγείται θετικά στο Εurogroup για την επιστροφή 748 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων.

Στη. έκθεση εκτιμάται ανάπτυξη κατά 4,1% του ΑΕΠ το 2021 και κατά 6% το 2022 (προβλέψεις κοντά αυτές της Ελληνικής κυβέρνησης). Η ανάπτυξη ωστόσο αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα έτη. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει την ανάπτυξη κατά 0.8% του ΑΕΠ ετησίως ως το 2026.

Δημοσιονομικά, εκτιμάται ότι η οικονομία θα επανέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα 2.2% του ΑΕΠ από το 2023.

Το χρέος υπολογίζεται φέτος στο 208,1% του ΑΕΠ, στο 200, 1% του ΑΕΠ το 202,2 στο 194,9% του ΑΕΠ το 2023, ενώ θα υποχωρήσει στα 168,8% του ΑΕΠ το 2030.

Η Έκθεση επισημαίνει αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές θα προχωρήσει με τα εκκαθαριστικά του 2022, αναφέρει ότι το νέο εργασιακό στη Βουλή, ενώ έως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να γίνει και η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Στα συμπεράσματά της η Έκθεση συστήνει στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά τα επιπρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, να επιμείνει στις δημόσιες επενδύσεις και να ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, συνυπολογίζοντας το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο δημοσιονομικό μίγμα του προϋπολογισμού, ενισχύοντας στοχευμένα τομείς που εξασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη όπως η «πράσινη ενέργεια» και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

«Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι- πολίτες και Πολιτεία- στον τομέα της οικονομίας, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως, επίσης, αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς αγορές και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Προσέθεσε δε, ότι «ωστόσο, η αναγνώριση αυτή δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε ούτε να παραγνωρίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες που εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας. Προκλήσεις και δυσκολίες από τις οποίες, όμως, μπορούμε να αναδειχθούμε νικητές, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με σχέδιο, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Γιάννης Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Σιούμπουρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα